Zemljotres na Tajvanu neće bitno uticati na cene i snabdevanje DRAM čipova

Uprkos početnim bojaznima, cene DRAM čipova i njihovo snabdevanje neće se značajno menjati iako je nedavno zemljotres pogodio Tajvan, a tako i mnoge proizvođače

Zemljotres na Tajvanu neće bitno uticati na cene i snabdevanje DRAM čipova

Nakon što je prošle nedelje jak zemljotres pogodio Tajvan, proizvođači memorije odbili su da objave ugovorne cene DRAM čipova i tako izazvali zabrinutost u vezi sa poskupljenjima i snabdevanjem. Međutim, uprkos početnoj strepnji, novi izveštaji sugerišu da to ipak neće bitno uticati na promenu cena i proizvodnju, iako se to ubuduće možda desi zbog drugih faktora.

Naime, novi TrendForce izveštaj otkriva da se većina proizvođača DRAM čipova već potpuno oporavila, ali da poskupljenje može da da dođe u budućnosti zbog drugih faktora. Ova analitička kompanija tvrdi da uticaj zemljotresa na Tajvanu na DRAM memorijske čipove ispravljen u roku od nedelju dana, te da se ukupan uticaj na proizvodnju ove memorije u drugom godišnjem kvartalu procenjuje na oko samo jedan posto.

Ukupno je pet fabrika za proizvodnju DRAM čipova u vlasništvu četiri različita dobavljača bilo pogođeno zemljotresom prema TrendForce proceni. Tu spadaju dve Micron fabrike i po jedna fabrika od kompanija Nanye, Winbond i PSMC. U celini, stvari trenutno izgledaju optimistično za ovaj segment industrije, barem u pogledu kapaciteta za dugoročnu proizvodnju.

Uoči predstojećih povećanja cena za HDD i NAND fleš, vest da su se proizvođači DRAM-a većinom oporavili od zemljotresa bez ozbiljnih problema svakako izgleda kao razlog za optimizam. Ipak, ugovorne cene još uvek nisu ponovo objavljene od strane većine proizvođača, osim kompanije SK Hynix i njenog mobilnog DRAM-a. Predložena prilagođavanja cena u ovom slučaju izgledaju „umereno“, pa TrendForce predviđa rast cena mobilnog DRAM-a u drugom kvartalu između tri i osam posto.

Najveći potencijal za povećanje cena ima DDR3 RAM (starija generacija, a samim tim i ređa) kao i visokokvalitetni serverski RAM. Lepe vesti su da će standardni, potrošački DDR4 i DDR5 zapravo  najverovatnije doživeti najmanje povećanje cena, jer imaju najmanju potražnju. Većina ljudi kojima je sada potreban DDR4 ili DDR5 jednostavno ga već imaju, a uticaj na proizvodnju i inventar bio je takav da TrendForce očekuje da će se „blago povećanje cena izazvano zemljotresom brzo normalizovati“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi