Stiže era igara od 100 GB, a prosečan gejmer nije spreman za to

Veličine igara su u porastu, a nema naznaka da će taj trend uskoro da se zaustavi. Ovo znači da će gejmerski računari morati ozbiljno da unaprede svoje SSD-ove

Stiže era igara od 100 GB, a prosečan gejmer nije spreman za to

Slobodan prostor na sistemskom ili SSD-u namenjenom igrama čini se svakim danom sve manji, čak i kada ne instalirate nove igre. Nekada ste gledali grafiku i procesor među sistemskih zahtevima nove igre, a danas je prostor na HDD/SSD-u posto podjednako bitan. Da li ćete da pogledate spisak igara i da se vratite na Borderlands 3 partije sa svojim drugarima? Ili ćete tih 75 GB da oslobodite za Diablo IV, koji je tu, iza ćoška?

Za sve koji su se obradovali besplatnom mesecu na PC Game Pass pretplati i poradovali da mogu da igraju Atomic Heart, sačekao je hladan tuš u vidu 90 GB instalacije. Pa i sa dobrom konekcijom, to ume baš da potraje, a za to vreme možete da instalirate nešto drugo i pređete nekoliko poglavlja.

Instalacija World of Tanks od pre dve godine je sa 60 GB porasla na 145 GB prostora! To je više nego duplo, jer Wargaming ne zanima da automatski briše nepotrebne stvari kada izađe novi patch…

Evo spiska igara koje su izašle ili najavljene u 2023. godini i zbog kojih naši SSD-ovi ne spavaju noćima:

  • Star Wars Jedi: Survivor – 130 GB
  • Forspoken – 120 GB
  • Redfall – 100 GB
  • The Last of Us Part 1 – 100 GB
  • Atomic Heart – 90 GB
  • Diablo 4 – 90 GB
  • Wild Hearts – 80 GB
  • Hogwarts Legacy – 73 GB
  • RE4 Remake – 56 GB
  • Dead Island 2 – 45 GB

Samo prvih pet zajedno zahtevaju 540 GB. Koliki je kapacitet vašeg SSD-a? Prema Steam statistici, prosečna brzina preuzimanja igara sa ove platforme je 54,6 Mbps, što znači oko 7 MB/s. Ovo znači da ako hoćete da igrate novi Jedi Survivor, spremite se na više od 5 sati skidanja igre.

Koliko dobro upravljamo prostorom na SSD-u?

Složićete se da prosečna gejming mašina ima SSD od oko 2 TB, što je u skladu sa Steam statistikom po kojoj skoro 50% korisnika ima više od 1 TB prostora. Naravno, pričamo o novim mašinama. Sa cenama koje su danas nekoliko puta veće u odnosu na prethodnih pet godina, kada su gejming mašine u pitanju, malo ko ima sredstava da pazari novu gejming mašinu. Sreća u vidu prelaska Ethereum kriptovalute na PoS sistem obasjala je gejmere širom sveta, pa i u Srbiji, što znači da dobrih polovnih grafika ima po normalnim cenama. Međutim, evidentno je da, pored grafika, i SSD-ovi postaju sve tešnji.

Tako prosečan gejmer koji je obradovao sebe polovnom RTX 3070 Ti sa Kupujem prodajem i želi da isproba novije igre, uz mesec dana besplatno na Xbox Game Pass PC želi da proba pomenuti Jedi: Survivor, Redfall i eventualno Diablo 4, sve uz SSD od 2 TB, to je trećina kapaciteta samo na te tri igre.

Dobra vest je da multiplayer igre još uvek ne rastu tom brzinom

Sa velikim brojem novih igara koje izlaze bukvalno svake nedelje, kada jednom „obrnete“ igru, slobodno je možete obrisati, tako da su problem one koje imaju multiplayer podršku i kojima se vraćate. Srećom, one još uvek ne prate ovaj trend (World of Tanks je izuzetak).

Primera radi, 2020. godine izašao je Call of Duty „težak“ 200 GB, ali je Activision pred kraj godine dodao opciju da obrišete pojedinačne delove igre koje više ne igrate. Neke popularne pucačine su i dalje neprijatno velike: Destiny 2, Call of Duty i Rainbow Six, ali su ostale manje-više podnošljive:

  • Destiny 2 – 105 GB
  • Call of Duty: Modern Warfare 2 + Warzone 2 – 98 GB
  • Final Fantasy 14 – 80 GB
  • Rainbow Six Siege – 80 GB
  • Battlefield 2042 – 75 GB
  • Apex Legends – 60cGB
  • Dota 2 – 46 GB
  • Hunt: Showdown – 45 GB
  • Halo Infinite – 45 GB
  • PUBG – 32,5 GB
  • Valorant – 32 GB
  • Fortnite – 32 GB
  • CS:GO – 30 GB
  • League of Legends – 22 GB

Čini se da pojedini razvojni timovi rade na smanjivanju igara, jer je i njima postalo jasno da su igre prevelike i da samo nerviraju svoje kupce sa sistemskim zahtevima.

Tako ne sumnjamo da će novi Assassin’s Creed Mirage biti veliki, kao i Stalker 2, a ne zaboravite ni na Starfield, kao ni da Bethesda nije predstavila ništa novo od 2015. godine i Fallout 4, koji je bio iznenađujuće „lagan“ sa 27 GB (bez DLC-ova). Ah, da – Baldur’s Gate sistemski zahtevi pominju 150 GB prostora na drajvu…

Koliko beše najjeftiniji NVMe SSD od 2 TB?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (14)
  1. lepi kokan

    Srbi nikad nisu bili prosek

  2. sasa022

    Sprem te se spremte gejmeri 🤣
    SSD 500GB - 15$ ;)

  3. Cineman

    Sprem te se spremte gejmeri 🤣
    SSD 500GB - 15$ ;)

    Gde nađe za 15?

  4. 1TB M.2 disk, pristojnog kvaliteta je za manje od 6000din, što je sitnica u odnosu na cenu grafičkih koje su potrebne da pokrenu te igre. Manje-više 1TB m.2 je već neki standard.

  5. sasa022

    @Cineman

    Prati AliExpress teme na forumu , pa ces videti gde ima

  6. Cineman

    @Cineman

    Prati AliExpress teme na forumu , pa ces videti gde ima

    Znači AliExpress. :D

    Da nije neki fejk u pitanju?

  7. sasa022

    Nije


    View image at the forums


    (FAQ u 1. postu) - POPUSTI - AliExpress, eBay... (samo linkovi i kratak opis)

    Alarm u 9 i polako


    View image at the forums

    forum.benchmark.rs

  8. sasa022


    View image at the forums

    ponuda danas u 15:55

  9. Cineman
  10. Zekovic

    Kad je 512GB SSD sa kršina kontrolerom neka je i 1500 dinara džabe mu , samo će boot biti brži i odziv otvaranja aplikacija a brzine kopiranja će biti u rangu boljeg hard diska.

  11. Far Cry 6 deluxe ~171GB...

  12. Zekovic

    Igrice 2026:

    Minimum: 32GB

    i9

    RTX 7080

    SSD 1TB

    Windows 13

  13. sasa022

    off : - zaboravio si 8K monitor ;)

  14. i 24GB VRAM :ROFLMAO:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi