Napredak solarne tehnologije znači definitivni kraj za  baterije, uređaji više nikada neće morati da se pune

Napredak solarne tehnologije u vidu ultra-izdržljivih i fleksibilnih solarnih ćelija koje prikupljaju energiju iz bilo kojeg izvora svetlosti – čak i sveće, znači da uređaji više nikada neće morati da se pune

Napredak solarne tehnologije znači definitivni kraj za  baterije, uređaji više nikada neće morati da se pune

Svakih šest sekundi, u fabrici na severnoj ivici Stokholma, specijalni štampač proizvodi listove vredne hiljade evra. Svaki sadrži 108 minijaturnih solarnih ćelija koje će uskoro naći svoje mesto u svakodnevnim uređajima – od tastatura do slušalica. Napredak solarne tehnologije koji će fundamentalno promeniti naš odnos prema tehnologiji. Prema njihovom tvorcu, oni će nas čak naterati da preispitamo naš odnos prema svetlosti.

Švedska može izgledati kao neočekivana lokacija za solarnu revoluciju, ali nedostatak svetlosti tokom zimskih meseci bio je jedan od razloga zašto je suosnivač Exegera, Giovanni Fili pogledao dalje od Sunca kao jedinog izvora energije za fotonaponsku ćeliju. Tehnologija njegove kompanije može prikupljati struju iz praktično bilo kojeg izvora svetlosti, od direktne sunčeve svetlosti do svetlosti sveće. Može čak generisati napon iz mesečine, iako bi to potrajalo duže da bi uopšte bilo korisno.

„Poput algi na dnu okeana gde je gotovo potpuno mračno, možemo efikasno iskoristiti vrlo malo fotona,“ rekao je Fili za The Independent. Majica koju nosi opisuje tehnologiju njegove kompanije kao „onu koja menja svet“, sposobnu da istovremeno reši globalnu potrebu za energijom i neke od najvećih ekoloških izazova naše planete.

Svetlost oko nas je beskonačni izvor energije

Unutrašnji solarni paneli postoje decenijama. Solarni kalkulatori su prvi put predstavljeni 1970-ih, ali ograničenja amorfnih silicijumskih ćelija na kojima se oslanjaju znače da su preslabi, previše krhki i previše rigidni da bi se integrisali u druge proizvode.

Najnovija inovacija potiče iz otkrića 1988. godine vezanog za boju senzibilisane solarne ćelije (DSSC). Par naučnika sa UC Berkeley u Kaliforniji izumeo je jeftinu, visoko efikasnu ćeliju koja je bila i polufleksibilna i poluprozirna, što je omogućilo komercijalni razvoj tehnologije.

Više od 20 godina kasnije, Fili i njegov kolega suosnivač Exegera, Henrik Lindström došli su do novog materijala elektrode koji je ponudio 1.000 puta bolju provodljivost. Ovaj svojevrsni proboj na polju tehnologije udario je kamen temeljac za njihovu  Powerfoyle ćeliju koja se sada proizvodi na komercijalnom nivou.

Exegerove Powerfoyle solarne ćelije nude radikalan pomak u odnosu na tradicionalne panele prekrivenim staklom, eliminirajući potrebu za srebrnim linijama koje vidite na njima, a koje služe kao vodiči. Takođe nisu osetljive na delimično senčenje, što drastično smanjuje efikasnost klasičnih fotonaponskih panela.

Powerfoyle je radikalan pomak napred na polju solarne tehnologije

Patentirani materijal nalik koži može se čak transformisati u gotovo bilo koji materijal kako bi se omogućila neprimetna integracija u širok spektar proizvoda, dok ostaje vodootporan, otporan na prašinu ili  udarce.

„Radi u bilo kojim svetlosnim uslovima, izdržljiviji je od bilo koje druge solarne ćelije na svetu, lako se proizvodi i može imitirati bilo koju površinu – kožu, karbonska vlakna, drvo, brušeni čelik. Takođe je prelep,“ kaže Fili. „Dakle, možemo se integrisati u proizvode koji se već prodaju u milijardama jedinica godišnje.“

Exegerova fabrika u Stokholmu ima kapacitet proizvodnje od 2,5 miliona kvadratnih metara solarnih ćelija godišnje, što je čini najvećom fabrikom te vrste u Evropi. Govoreći na otvaranju fabrike 2021. godine, Fili je predvideo da će Exegerova tehnologija „dotaknuti živote milijardu ljudi do 2030. godine.“

Powerfoyle solarne ćelije već su pronašle svoje mesto u sedam proizvoda na tržištu – uključujući slušalice, bežične zvučnike i biciklističku kacigu – dok je još šest najavljeno. Među kupcima su Adidas, Philips i 3M, dok se takođe šuška da su u pregovorima sa kompanijama LogiTech i Apple.

Budućnost bez baterija

Američka kompanija Ambient Photonics ušla je u ovu oblast zbog „magičnog“ potencijala pametnog doma, kao i nade da će biti moguće eliminisati potrebu za jednokratnim baterijama.

Exeger je jedna od nekoliko startap kompanija koje predvode komercijalizaciju unutrašnjih solarnih panela, sa obećanjem čiste, beskrajno dostupne energije koja privlači i istraživače i preduzetnike.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Obim na kojem pametna elektronika može biti raspoređena je ograničen trajanjem baterije i korišćenjem tradicionalnih baterija, koje zahtevaju kontinuirano punjenje, ograničavaju dizajn proizvoda i imaju negativne posledice po životnu sredinu,“ rekao je Bates Marshall, suosnivač i izvršni direktor Ambient Photonics, za The Independent.

Samo daljinski upravljači su odgovorni za bacanje 3,1 milijarde jednokratnih baterija svake godine, prema procenama kompanije Samsung. Korejski gigant elektronike je postavio kao prioritetni zadatak prelazak sa alkalnih baterija na fotonaponsku energiju, tvrdeći da bi to moglo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za oko 6.000 tona godišnje.

DSSC ćelije Ambient Photonics-a su do sada integrisane u daljinske upravljače, mada ograničenja u pogledu količine toplote i svetlosti kojoj mogu biti izložene znače da je tehnologija trenutno ograničena na unutrašnju primene.

Univerzalnost i izdržljivost Exegerovih Powerfoyle ćelija znače da su jedina ograničenja energetski intenzivni uređaji kao što su laptopovi i pametni telefoni – iako bi oni mogli značajno produžiti trajanje njihove baterije za 50-100 procenata. Exeger takođe istražuje solarno napajani poklopac za tablet koji bi mogao obezbediti dovoljno energije da korisnici ne bi morali nikada da pune uređaj.

Naši unuci će se smejati zato što smo koristili kablove

Jedan trend koji je Fili primetio je da su korisnici Powerfoyle proizvoda postali mnogo svesniji svog okruženja i prisustva svetlosti u njihovim životima. „Mi činimo ljude svesnim svetlosti,“ kaže on, „jer svetlost je energija.“

Fili je vođen verovanjem da je Powerfoyle tehnologija ona koja definiše eru. Exeger je prvi komercijalizovao tehnologiju na ovom nivou, iako je ona još uvek relativno u začetku s obzirom da Fili vidi svakoga na planeti kao potencijalnog korisnika. Drugi deluju samouvereno u njegovim tvrdnjama, pri čemu ga Forbes upoređuje sa ličnostima kao što su Jeff Bezos, Bill Gates i Elon Musk.

Tehnologija iza Exegerovih solarnih ćelija, poput štampača koji ih proizvode, je strogo čuvana tajna. Čak ni svrha hiljada Powerfoyle ćelija koje se trenutno štampaju svakog minuta u fabrici u Stokholmu još nije javno poznata. (Izduženi oblik sugeriše da će biti korišćeni u proizvodu koji većina nas koristi svakodnevno – onom na kome je ovaj članak kucan), prenosi Independent.

„Ovo je zaista, zaista ogromno dostignuće,“ kaže Fili. „Upravo smo osigurali ugovor sa najvećim svetskim dobavljačem tastatura i miševa, i već smo se udružili sa nekim od najvećih kompanija i brendova na planeti. Ova tehnologija će osvojiti svet.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. tozovac

    Чуди ме да ако то постоји од 2021. још није ушло у масовну производњу.

  2. jocasylver

    Ne isplati se nekima

  3. Cela vest zvuci neverovatno, kao da je malo naduvano da bude clickbait.... mada ovde nema takvih tekstova. :)

  4. Za sada koliko vidim može sa se koristi za uređaje koji "troše" malo električne energije. Vremenom će se preći na pametne satove, pa telefone, pa laptopove i na kraju na električna vozila.

  5. Pitanje je da li će sve to postojati u budućnosti...

  6. okmijun

    Posle kažu Tesla bio lud...

    Cela vest zvuci neverovatno, kao da je malo naduvano da bude clickbait.... mada ovde nema takvih tekstova. :)

    šta ti je tu neverovatno? pa koliko atoma uranijuma i plutonijuma daju koliku energiju?
    koliko fotona Sunca je dovoljno da proizvode glukozu?

    Чуди ме да ако то постоји од 2021. још није ушло у масовну производњу.

    pa baš čudi, u pravu si....čudi da je uopšte i živ, iskreno...

  7. v_electro

    Nadjoh Adidas slušalice koje koriste ovu tehnologiju. I philips stiže isto


    View image at the forums


    Philips GO A6219: Headphones with virtually unlimited battery life

    Philips has expanded its product lineup with the introduction of the sports model GO A6219, featuring the innovative Powerfoyle technology. This


    View image at the forums

    www.stereocheck.com

    Ovo obećava, mislim da je vreme da i za ostale prenosne uređaje stigne ovo kao zamena. Ako moze da pokreće slušalice 80 sati, moći će i telefon sigurno za jedan dan.

  8. NShappy

    Uređaji sa ovakvim napajanjem svakako moraju imati i punjivu bateriju, jer sam taj solar panel ne može direktno da napaja eto npr. slušalice.
    ...sem ako ne sedimo s' glavom na Suncu, letnji dan u podne. :p

    Slušalice može da pokreće 80h, kada je ta interna baterije skroz puna. Ali nisu napisali koliko dugo se baterija puni na nekom normalnom svetlu.

    Osnovni podatak za neku analizu bilo kog solarnog panela jeste snaga po jedinici površine, pri određenom svetlosnom fluxu. A ne nalazim taj podatak za panele iz teksta

    Dakle, kod svih opisanih primena, taj solar će zapravo da puni ugrađenu bateriju. A vek uređaja će onda zapravo da zavisi od životnog veka te baterije, i ispativosti eventualne zamene.

    Imam Citizen EcoDrive ručni sat. Radi na solarno osvetljenje, Citizen to fura već decenijama. Tipično im posle 10-15god crkne ugrađena LiIon baterijica. I kažu ljudi da zamena nikada ne radi koliko originalna. A zamena košta koliko i 5-6 zamena običnih baterija za satove. I dalje, zimski kratki dani, još ako vam je stalno pod dugim rukavima, zna i da se isprazni baterija i da pređe u low-power mod rada (sekundara stane).

    Kod zaista malih potrošača, daljinski upravljači, obični satovi (ne smart), ova priča ima smisla. Kod nešto većih, slušalice npr, odlična je dopuna. Ali kod većih potrošača (a koji su malih dimenzija), nema baš puno smisla. Solarno napajanje će im u idelanom slučaju, dodati možda 2-3-5% ukupne energije potrebne između dva punjenja baterije. Nikako neće moći da pokreće telefon jedan dan, jer pola kvadratnog decimetra površine tipičnog telefona, ne može obezbediti 10-15Wh solarne energije dnevno ni sa 100% solarne efikasnosti (sem da nam telefon stoji ceo dan na Suncu, spomenuti letnji dan u podne).

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi