Postignut odlučujući proboj u tehnologiji prikupljanja solarne energije iz svemira

Britanska startap firma Space Solar ostvarila je proboj u tehnologiji prenosa sunčeve energije sa svemirskih satelita na Zemlju u svojoj laboratoriji u Belfastu

Postignut odlučujući proboj u tehnologiji prikupljanja solarne energije iz svemira

U laboratoriji u Belfastu, startap kompanija Space Solar iz Oksforda je uspela da upali LED znak bežičnim prenosom energije kroz vazduh, iz svih uglova što ujedno predstavlja prvi bežični prenos energije od 360 stepeni na svetu, ističe startap. To praktično obeležava ogroman proboj u tehnologiji prikupljanja solarne energije iz svemira, odnosno prenosa energije sa svemirskih satelita na Zemlju.

Ova sposobnost usmerenog bežičnog prenosa energije je srce našeg dizajna satelita za solarnu energiju“, kaže za TNW Martin Soltau, osnivač kompanije Space Solar.

Solarna energija iz svemira podrazumeva hvatanje energije Sunca u svemiru, korišćenjem satelita opremljenih solarnim panelima. Energija se zatim bežično prenosi u obliku mikrotalasa do posebnih prijemnih stanica na Zemlji, koje je pretvaraju nazad u električnu energiju.

Space Solar dizajnira ogroman sistem satelita koji se sastoji od ogledala i solarnih panela i planira da instalira svoju prvu elektranu u svemiru u narednoj deceniji. Solarna „farma“ će biti smeštena na geostacionarnoj orbiti, oko 35.000 km iznad ekvatora, gde će pratiti rotaciju Zemlje, stalno se okrećući prema Suncu kako bi sakupljala što više energije.

Mogućnost prenosa energije na Zemlju sa svih strana je ključna za rad solarnih satelita u svemiru. To je zato što oni moraju da budu sposobni da šalju energiju ka fiksnoj tački na Zemlji dok orbitiraju oko nje.

Ova demonstracija je potvrdila naše kompjutersko modeliranje koje nam omogućava da pouzdano skaliramo sistem, od pola metra do mnogo stotina metara u prečniku“, objašnjava Soltau.

Proboj u razvoju svemirskih solarnih elektrana

Solarni paneli u svemiru mogu da prikupe mnogo više energije nego na Zemlji jer je intenzitet Sunčevog svetla mnogo veći bez atmosfere. Solarna postrojenja u svemiru takođe bi mogla da šalju energiju iz svemira 24/7, bez obzira na meteo prilike na zemlji.

Space Solar želi da instalira prvu komercijalnu solarnu elektranu u svemiru već u narednoj deceniji, a njegovo postrojenje bi bilo sposobno da isporuči 180 megavata na mrežu, što je dovoljno za napajanje velikog grada.

Međutim, kompanija planira da lansira prvi prototip satelita za tri godine, a zatim veću verziju do kraja 2020-ih. Ovaj prototip bi trebalo da napaja selo od oko 1000 domaćinstava, kaže Soltau.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), solarna energija iz svemira zapravo ne zahteva nove naučne ili tehnološke inovacije da bi funkcionisala. Sateliti koji prenose TV signale iz orbite zapravo šalju energiju ka Zemlji – osim toga što je u pitanju mnogo manja skala.

To može da se uradi sa današnjom tehnologijom i za razliku od nuklearne fuzije, ne trebaju nam nikakva otkrića u materijalnoj nauci ili razumevanju nove fizike“, kaže Soltau.

U junu prošle godine, grupa američkih naučnika je uspela da prvi put ikada prenese dovoljno energije iz svemira da bi bila detektovana od strane prijemnika na Zemlji. Međutim, da bi prikupili dovoljno energije kako bi bili isplativi, solarni paneli će morati imaju prečnik širine kilometra ili čak većeg. Prijemna stanica na zemlji trebalo bi takođe da pokrije deset puta veću površinu nego panel.

Space Solar veruje da bi najbolje mesto za ove prijemnike bilo na moru, možda u blizini vetroelektrana gde su i postojeće mrežne veze. Kada je u pitanju postavljanje elektrane u svemiru, potrebno bi bilo oko 68 lansiranja raketa da prevezu sve komponente postrojenja startapa u orbitu.

Međutim, sa padom troškova lansiranja zahvaljujući kompanijama poput SpaceX Ilona Maska, „možemo raditi stvari u svemiru koje nisu bile izvodljive čak ni pre jedne decenije“, ističe Soltau za portal Sky News.

ESA, NASA, kao i nekoliko kompanija u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu rade na tome da solarna energija iz svemira postane stvarnost. Ministarstvo energetske sigurnosti i britanska svemirska agencija su takođe obezbedile finansiranje kroz bespovratna sredstva za razvoj prvog Space Solar satelita.

Kada budu instalirani, solarni sateliti koji šalju energiju širom sveta mogli bi da proizvode oko 2 GW električne energije 24 časa dnevno, što je dovoljno za napajanje više od milion domaćinstava. Da bi na Zemlji, na primer, bila sprovrdena ista količina energija, bilo bi potrebno više od šest miliona solarnih panela, ističe ESA u korist ove tehnologije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi