Novi Microsoft patent omogućava gejmerima da na ekranu kontrolišu svaki piksel posebno

Potpuno nova tehnologija za zatamnjivanje ekrana predstavljena je kroz novi Microsoft patent koji omogućava gejmerima da pojedinačno kontrolišu piksele ekrana

Novi Microsoft patent omogućava gejmerima da na ekranu kontrolišu svaki piksel posebno

Ono što objašnjava novi Microsoft patent je u stvari kontrolisanje osvetljenosti digitalnih ekrana koji imaju redove piksela, smanjenjem njihovog ulaznog napona. Prva prednost može da koristi uređajima koji rade na baterije poput laptopova i pametnih telefona, čime tehnologija pod nazivom Pixel Luminance For Digital Displays omogućava gejmerima veću kontrolu pojedinačnih piksela.

Zatamnjeni pikseli navodno odlično funkcionišu kako bi sačuvali energiju, a još važnije, u okruženjima sa većim nivoima ambijentalne svetlosti, osvetljenost takođe može da se poveća.

Konkretno, takve situacije mogu da nastanu kada digitalni ekran koristi promenjivu stopu osvežavanja, piše u opisu patenta na sajtu JustiaPatents. U zavisnosti od vrste sadržaja prikazanog na digitalnom ekranu, u nekim slučajevima može da bude poželjno menjati stopu osvežavanja ekrana.

Na primer, promenjiva stopa osvežavanja može da se koristiti kada digitalni ekran prikazuje vizuelni sadržaj video igre koji izbacuje frejmove u različitim brzinama u zavisnosti od trenutne kompleksnosti scene. Kao drugi primer opis patenta ističe da neki uređaji za prikaz mogu da budu konfigurisani za dinamičku promenu njihove stope osvežavanja kako bi sačuvali energiju – na primer, stopa osvežavanja može da bude smanjena kako se baterija uređaja prazni, ili kada uređaj uđe u režim uštede energije.

U svakom slučaju, kada su pikseli ekrana pokretani „impulsno-širinskim moduliranim signalom“ i kada se koristi promenjljiva stopa osvežavanja, digitalni ekran može da pređe između različitih stopa osvežavanja koje uzrokuju povećanja ili smanjenja osvetljenosti prikazane slike.

Shodno tome, novi Microsoft patent se odnosi na tehnike pokretanja piksela digitalnog ekrana korišćenjem pomenutih signala na način koji umanjuje ili olakšava prethodno opisani problem treperenja.

Druga prednost ovog patenta je omogućavanje gejmerima i korisnicima uopšte da podešavaju jedan deo ekrana tako da on bude svetliji, a drugi deo tamniji i obrnuto, pošto se svaki piksel pojedinačno kontroliše. Pokretačka snaga iza ove nove tehnologije biće komponenta poznata kao drajver EM kapije koja kontroliše osvetljenost svakog piksela putem signala.

Novi Microsoft patent i karakteristike tehnologije zatamnjivanja ekrana

Kako je primetio sajt Windows Report, neke od karakteristika tehnologije zatamnjivanja piksela ekrana podrazumevaju:

Osvetljenost: modulirani signal može da kontroliše osvetljenost piksela. Menjanjem dužine „uključenih“ i „isključenih“ impulsa, ekran može da učini neke delove svetlijim ili tamnijim, istovremeno.

Preciznost boje: vreme slanja signala takođe može da utiče na boju piksela. Ako se signali šalju u pravom trenutku, ekran može da prikazuje boje preciznije.

Brzina osvežavanja: Brzina slanja signala može da utiče na to koliko brzo ekran može da menja ono što prikazuje. To je važno za stvari kao što je gledanja video zapisa ili gejming, gde ekran treba brzo da se menja.

Potrošnja energije: upotreba moduliranja signala takođe može da utiče na potrošnju energije ekrana. Ekrani koji koriste ovu tehnologiju često mogu da štede energiju, što dalje može da produži trajanje baterije uređaja.

Microsoft Windows 11 uključuje mnogo opcija za podešavanje ekrana i ova nova Luminance tehnologija može biti da napravi korak napred u poboljšanju iskustva gledanja, kako gejmera, tako i drugih  korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi