Džabe lepite traku preko veb kamere: Windows 11 moći će da koristi Android kameru kao svoju

Korisnici Windows Insider programa od sad mogu da koriste kamere svojih Android telefona kao sistemsku Windows 11 kameru čime ovaj „teh-špijun“ postaje još jači

Džabe lepite traku preko veb kamere: Windows 11 moći će da koristi Android kameru kao svoju

Nove mogućnosti Windows 11 operativnog sistema ukratko znače da džabe lepite trake preko svojih kamera na računarima pošto će on ubuduće moći da koristi i kamere Android telefona kao sistemsku veb kameru. Na ovaj način, moderni svetski špijun postaje još jači i pridružuje se Apple tandemu koji sličnu funkciju pruža na iPhone i Mac uređajima.

Microsoft je odlučio da poveže kamere Android telefona sa Windows 11 računarima, baš kao što je Apple ranije postao umoran od optužbi da kamere njegovih MacBook računara nisu dovoljno dobre, pa je kao rešenje primenio njihovo povezivanja sa iPhone telefonima. Ukoliko ste ovu funkciju smatrali korisnom, a koristite Windows računar i Android telefon, onda imate sreće jer ova funkcija uskoro stiže i za vas.

Trenutnu nju isprobavaju članovi Windows Insider test zajednice. Ona se zasniva na tome da kada povežete telefon sa računarom, dobijate opciju da koristite svoj pametni telefon kao kameru na njemu. Moći ćete da prebacujete između prednje i zadnje kamere telefona i navodno možete pauzirati strim u bilo kom trenutku.

Takođe ćete moći da koristite strim i kao veb kameru unutar bilo koje aplikacije na računaru sa Windows operativnim sistemom, baš kao što biste koristili veb kameru povezanu na računar. Da biste ovo ubuduće mogli da omogućite, potrebno je da odete u podešavanja na računaru, zatim u opciju „Bluetooth & devices“, zatim na „Mobile devices“ gde treba da obeležite „Manage devices“.

Nakon toga, uparite telefon sa računarom i videćete „prekidač“, odnosno slajder koji će vam omogućiti da uključite deljenje vašeg video fida kamere. Međutim, takođe ćete morati da instalirate ažuriranje Cross Device Experience Host kako bi ova funkcija ispravno radila, ali bi ono trebalo da bude automatski preuzeto i instalirano nakon što ste obavili sve prethodno pomenute korake.

Ova mogućnost je prvi put najavljena krajem prošle godine, ali tada nije bilo jasno da li će ova funkcija biti ekskluzivna za Samsung telefone ili će biti dostupna za više telefona i računara.

U najnovijoj Microsoft blog obajvi, za sada nema napomena o ekskluzivnosti za Samsung , već vam je potreban telefon sa Android 9.0 ili novijim izdanjem, 1.24012 ili novijom verzijom, aplikacije Link to Windows, i (za sada) Insider verzija Windows 11 operativnog sistema. Naravno pod uslovom da imate poverenja u tehnološke kompanije i njihove tvrdnje o podacima koje prikupljaju o vama.

Nova funkcija bi trebalo da se proširi na sve korisnike sa Windows 11 24H2 ažuriranjem, koje bi trebalo da stigne u drugoj polovini 2024. godine. Ukoliko vam se ova opcija sviđa, možda nije najpametnije da samo zbog nje instalirate Insider verziju operativnog sistema, uzevši u obzir da je ona dosta drugačija od standardne, pa bi bilo najbolje da istražite šta njome sve dobijate i gubite.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi