Novi tip memorije odbacuje jedinice i nule za bolje skladištenje podataka

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu razvijaju novi tip memorije koji obećava brže čipove sa do 100 puta većim kapacitetom skladištenja podataka

Novi tip memorije odbacuje jedinice i nule za bolje skladištenje podataka

Novi tip memorije, tačnije prototip, u ovoj fazi, je revolucionarni koncept iz laboratorija Univerziteta u Kembridžu. On obećava da će potpuno promeniti način na koji računari skladište informacije, čineći ih bržim i omogućavajući im da skladište do 100 puta više podataka.

Trenutna tehnologija računarske memorije skladišti podatke koristeći samo dve vrednosti – 0 i 1. Binarni sistem, iako efikasan, ima svoja ograničenja, posebno kada je u pitanju kapacitet skladištenja. Međutim, novi prototip računarske memorije iz Kembridža koristi tehnologiju poznatu kao “resistive switching memory“, koja može da kreira kontinuirani spektar stanja, umesto da prebacuje informacije u jedno od dva moguća stanja, piše New Atlas.

Dr Markus Helenbrand, prvi autor studije, objašnjava da ova vrsta memorije funkcioniše primenom električne struje na određene vrste materijala, čime se menja njihov električni otpor. Ove nijanse u električnom otporu omogućavaju skladištenje podataka u širokom spektru mogućih stanja.

Da bi realizovali ovu inovativnu tehnologiju, tim naučnika koristio je materijal poznat kao hafnijum oksid, koji se već koristi u poluprovodničkoj industriji kao izolator. Ključ za optimizaciju ovog materijala bio je dodatak bariuma, koji formira vertikalne “mostove” između slojeva hafnijum oksida, omogućavajući elektronima lak prolaz. Kontrolom visine ovih mostova, može se kontrolisati i električni otpor materijala, što omogućava kodiranje podataka.

Ovaj novi prototip računarske memorije nije samo impresivan po svojoj mogućnosti da poveća kapacitet skladištenja, već i po svojoj potencijalnoj komercijalnoj upotrebljivosti. Materijali korišćeni u ovom prototipu mogu se samoformirati na relativno niskim temperaturama, što je efikasnije od proizvodnje na visokim temperaturama koja je potrebna za mnoge druge tehnologije. Pored toga, ovi materijali su već široko korišćeni u industriji računarskih čipova, što bi moglo da olakša njihovo uključivanje u postojeće proizvodne procese.

Kao revolucionarna tehnologija, novi prototip računarske memorije mogao bi da promeni način na koji razmišljamo o skladištenju podataka u budućnosti, čineći naše računare bržim, efikasnijim i sposobnijim za skladištenje mnogo veće količine podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi