OpenKylin je prvi kineski operativni sistem otvorenog koda

Dok paralelno pokušava da smanji oslanjanje na američku tehnologiju, Kina je objavila prvi sopstveni kompjuterski operativni sistem otvorenog koda OpenKylin

OpenKylin je prvi kineski operativni sistem otvorenog koda

Prvi operativni sistem otvorenog koda za kompjutere koji je napravila Kina zove se OpenKylin i koristiće se u njenom svemirskom programu kao i u finansijskoj i energetskoj industriji ove zemlje, piše Reuters.

Na njegovom razvijanju radilo je oko četiri hiljade programera, dok su procesu ujedno doprinele mnoge kompanije i organizacije. Najznačajnija pomoć stigla je od Kineskog industrijskog sajber tima za hitno reagovanje, koji je deo njihovog ministarstva industrije i informacionih tehnologija.

Veliko kinesko tržište operativnih sistema prošle godine je vredelo više od 15 milijardi kineskih juana, što iznosi oko 2 milijarde evra, objavili su kineski državni mediji pozivajući se na izveštaje iz industrije.

S druge strane, korak ka sopstvenom operativnom sistemu nezavisnom od američke tehnologije predstavlja veliki korak za kinesku tehnološku industriju u poslednjih nekoliko godina, posebno u svetlu događaja u prethodnom periodu. Naime, to je napredak uzevši u obzir aktuelne sankcije u industriji čipova koje ka ovoj državi predvodi SAD, a pridružile su joj se i druge zemlje.

Kina sa druge strane, osim što radi na razvoju sopstvene industrije, uzvraća udarac tako što uvodi kontrasankcije u istoj industriji. Prvog avgusta ova država počinje kontrolu izvoza elemenata koji su potrebni za proizvodnju silicijumskih čipova – germanijuma i galijuma. To sada dodatno remeti već uzdrmano svetsko tehnološko tržište, s obzirom na to da je Kina najveći globalni izvor oba ova elementa.

Uz državni razvoj prvog operativnog sistema otvorenog koda i desetine privatnih kompanija u Kini pokušava da razvije svoje operativne sisteme koji bi trebalo da zamene Windows i MacOS operativne sisteme. Jedna od tih kompanija je UnionTech Software Technology Co Ltd koja radi na razvoju operativnom sistemu koji se zove „Unity“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi