SAD tvrdi da Kina radi na tehnologiji za preuzimanje njihovih satelita

Procureli izveštaj obaveštajne službe SAD navodi da Kina razvija sofisticirano sajber oružje za preuzimanje satelita, njihovu kontrolu i onesposobljavanje

SAD tvrdi da Kina radi na tehnologiji za preuzimanje njihovih satelita

U izveštaju SAD se navodi da je nova tehnologija koju razvija Kina posebno opasna u vreme rata jer omogućava preuzimanje satelita, koji su ključ za kontrolnu informacija, tako da se oni potpuno izbace iz upotrebe, navodi Fudzilla.

Dokument koji ima internu oznaku CIA, koji je objavljen ove godine i koji je pregledao The Financial Times, nalazio se među desetinom dokumenata koje je 21-godišnji američki gardista navodno podelio u jednom od najvećih curenja dokumenata američkih obaveštajnih službi u više od decenije.

Ukoliko se ispostavi da su informacije tačne, sajber oružje ove prirode bi daleko nadmašilo sve što smo videli da Rusija koristi u Ukrajini, gde su timovi za elektronsko ratovanje preuzeli primat nad grubom silom sa malim efektom.

Ovi napadi, koji su prvi put razvijeni osamdesetih godina, pokušavaju da priguše signale između SpaceX satelita u niskoj orbiti i njihovih terminala na zemlji emitujući signale na sličnim frekvencijama iz mobilnih sistema za ometanje kao što je Tirada-2.

Kineski ambiciozniji sajber napadi imaju za cilj da oponašaju signale koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera, omogućavajući im potpuno preuzimanje ili prestanak funkcionisanja u ključnim trenucima borbe. U poverljivom američkom dokumentu se navodi da bi ova sajber sposobnost omogućila Kini „da preuzme kontrolu nad satelitom, čineći ga neefikasnim za podršku komunikacijama, oružju ili obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim sistemima“. SAD nikada nisu otkrile da li imaju ili razvijaju slična oružja.

Tajvan, koji je primetio koliko su satelitske komunikacije bile neophodne za ukrajinsku vojsku, nastoji da izgradi komunikacionu infrastrukturu koja može da preživi napad iz Kine. Oni nude investitorima da osnuju sopstvenog satelitskog provajdera, dok eksperimentišu sa negeostacionarnim satelitskim prijemnicima na 700 lokacija širom Tajvana kako bi garantovali propusni opseg u slučaju rata ili katastrofe.

Ukoliko izveštaj zaista raspolaže sa tačnim podacima, Kina bi mogla da ima sposobnost da onemogući komunikaciju satelita jedni sa drugima, da spreči prenos signala i naređenja sistemima naoružanja ili da spreči slanje vizuelnih i elektronskih podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Olujche

    Siguran sam da i SAD radi na tehnologiji preuzimanja svih satelita, kineskih a i saveznika.

  2. marinko98

    Naravno, sve sile to rade, nema "nevinih".

  3. jocasylver

    Jadni ameri

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi