„Wi-Fi“ zapravo ne znači ono što ste do sada mislili

Termin Wi-Fi nije skraćenica engleskih reči „wireless fidelity“, koja može da se prevodi kao „bežična verodostojnost“, kako velika većina ljudi pogrešno misli

„Wi-Fi“ zapravo ne znači ono što ste do sada mislili

Ukoliko ste među onima koji i dalje pogrešno misle da je kovanica „Wi-Fi“ za bežični internet u stvari skraćenica engleskih reči „wireless fidelity“ – ne brinite jer niste jedini i velika većina planete misli isto to. Međutim, istina je to da je termin Wi-Fi jednostavno igra rečima od termina „Hi-Fi“ i ne predstavlja skraćenicu ili akronim pomenutih engleskih reči koje u doslovnom prevodu znače „bežična vernost“, a ovaj naziv za bežični internet je smislila ista marketinška kompanija koja je skovala i ime Prozac za antidepresiv fluoksetin.

Marketinška kompanija Interband se tokom 1999. godina igrala rečima Hi-Fi koji su proizvođači audio opreme tokom pedesetih godina lansirali kao skraćenu verziju za izraz „high fidelity“ (u prevodu: visoka verodostojnost zvuka) i došla na ideju za marketinško ime bežičnog interneta koje danas glasi Wi-Fi, ali ono i dalje ne označava „bežičnu vernost“.

Ideja da je Wi-Fi zapravo skraćenica pomenutih reči kruži internetom, ali i u stvarnom životu još od ranih dvehiljaditih godina, a Kori Doktorou sa sajta Boing Boing pokušao je još 2005. pokušao da joj stane na put, razotkrivajući mit.

Tehnički termin je bio IEEE 802.11, ali to jednostavno nije bilo dovoljno“, objašnjava kompanija Interbrand na svom sajtu. „Ime je moralo da bude zapamćeno – nešto univerzalno što možete pronaći kod kuće, u kancelariji, u kafiću, ili u javnom prevozu, i nešto što bi pomoglo potrošačima da intuitivno razumeju koncept.

Tako se tim kompanije Interband odlučio za Wi-Fi, igrajući se kovanicom Hi-Fi, s kojom su svi bili već dobro upoznati krajem devedesetih. Posti  čak i film iz 2000. godine pod nazivom „High Fidelity“ u kojem glumi Džon Kjuzak, a igra opsesivnog ljubitelja muzike koji ima prodavnicu ploča.

Iako termin Wi-Fi dakle sam po sebi suštinski ne znači ništa, brendiranje bežičnog interneta na taj način je bilo neverovatno uspešno u prenošenju ideje da možete dobiti internet bez ikakvih kablova, što je bila revolucionarna ideja za većinu potrošača devedesetih godina prošlog veka koji su tek počeli intenzivnije da koriste internet.

Tako prakitčno ime jednostavno odražava to da čak i bez kablova, Wi-Fi pruža visokokvalitetnu, bežičnu vezu gde god da se nalazite, objašnjava kompanija, tvorac termina. Od svog lansiranja, termin Wi-Fi je tako postao globalni sinonim za bežični internet, a ne njegova skraćenica, a neometano je ušao u brojne jezike širom sveta.

Ovu zanimljivu temu ponovo je aktuelizovao jedan video sa društvene mreže TikTok, kog je nedavno objavio profil „That’s Pretty Cool“, koji inače redovno objavljuje različite interesantne činjenica, među kojima je upravo bilo i poreklo termina Wi-Fi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi