Android 15 će imati skriveni svet za tajne aplikacije i obaveštenja

Predstojeći Android 15 imaće funkciju Private Space koja će vam omogućiti da sakrijete tajne aplikacije i obaveštenja bez potrebe za eksternim rešenjima

Android 15 će imati skriveni svet za tajne aplikacije i obaveštenja

Funkcija Private Space koju će navodno imati Android 15 omogućavaće vam da imate zaseban profil na telefonu za tajne aplikacije i obaveštenja. Slično onome što neki telefoni već imaju, poput tzv. Samsung bezbednih foldera ili specijalnih funkcija na nekim Xiaomi telefonima koji omogućavaju pravljenje potpuno drugog tajnog „prostora“, odnosno praktično posebnog, odvojenog korisničkog interfejsa sa aplikacijama, s tom razlikom da će svi telefoni sa ovim operativnim sistemom sada imati tu mogućnost.

Više detalja o ovoj funkciji pojavilo se na internetu, uključujući i njene pojedine karakteristike. Novinar Mišal Raman je u izveštaju za AndroidAuthority otkrio da je Google naizgled rekonstruisao proces podešavanja kako bi pružio više informacija o predstojećoj funkciji. Kao deo toga, korisnicima se savetuje da ne preuzimaju Play prodavnicu, budući da je ona deo samog sistema.

Oni su takođe upozoreni da kreiraju novi Google nalog specijalno za privatni prostor tokom postupka njegovog podešavanja. U suprotnom, postoji rizik da neki podaci, poput „sinhronizovanih fotografija, datoteka, e-pošte, kontakata, kalendarskih događaja i drugih podataka“ procure tamo gde ne biste želeli.

Nova Android 15 funkcija će takođe podrazumevati da ne možete da premestite svoj Private Space, odnosno tajni prostor na drugi uređaj. Umesto toga, jednostavno ćete morati da namestite novi na novom teleofnu. Iz bezbednosnih razloga, moći ćete da koristite šifru, PIN ili šablon za njegovo zaključavanje, ali će biti omogućeno i da koristite već postojeće zaključavanje ekrana telefona. Naravno i opcija za upotrebu biometrijske autentifikacije za brzi pristup će takođe biti prisutna.

Kada budete podesili Private Space, navodno ćete moći da mu pristupite i da ga prilagodite putem podešavanja, nakon što odete u Settings (Podešavanja) > Security & privacy (Bezbednost i privatnost) > Private Space (Privatni prostor).

Opcije uključuju: automatsko zaključavanje privatnog prostora nakon određenog vremena, sakrivanje prostora da se ne pojavi u vaši osnovnom korisničkom interfejsu, prikaz osetljivih obaveštenja na ekranu zaključanog ekrana kada je privatni prostor otključan. One će dodatno pomoći u zaštiti vašeg sadržaja koji budete pakovali u tajni Android 15 prostor, osiguravajući da je sakriven od radoznalih pogleda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi