Novi Android 15 će imati ograničenja, mnoge stare aplikacije će biti banovane

Predstojeći Android 15 OS imaće izvesna ograničenja usmerena na stare prakse, pa će tako ukinuti sve aplikacije napravljene za Android Marshmallow

Novi Android 15 će imati ograničenja, mnoge stare aplikacije će biti banovane

Ubuduće svi telefoni koji se budu nadogradili na Android 15 verziju operativnog sistema neće biti u mogućnosti da koriste zastarale aplikacije, i moraće da ciljaju najmanje na one koje su napravljene za Android Nougat verziju.

Da bi zaštitio obične korisnike, Google ima posao da osigura da programeri redovno ažuriraju svoje aplikacije. Od prošle godine, Play prodavnica je počela da sakriva stare aplikacije od korisnika što je učinilo zastarele aplikacije teže dostupnim, ali korisnici su i dalje mogli da ih preuzimaju Google Play prodavnice ukoliko su želeli. Međutim, počevši od prošlogodišnje Android 14 verzije, sam operativni sistem počeo je da blokira pojedinim korisnicima opciju instaliranja aplikacija koje su napravljene za zaista stare Android verzije.

Konkretno, Android 14 ne dozvoljava korisnicima da instaliraju aplikacije koje ciljaju na SDK verziju nižu od 23, što odgovara Androidu 6.0 Marshmallow koji je objavljen 2015. godine. Google je posebno odabrao SDK verziju 23 kao prag zato što su zlonamerni programeri često pravili aplikacije koje su namerno ciljale na SDK verziju 22 ili niže kako bi zaobišli ključne sigurnosne funkcije koje su uvedene u novijim Android verzijama.

Važno je napomenuti da je Android 6.0 uveo svoj model dozvola za izvršavanje, koji zahteva od aplikacija da eksplicitno dobiju saglasnost korisnika pre nego što im se mogu dati određene osetljive dozvole. Pre Android 6.0, zlonamerne aplikacije mogle su da dobiju sve potrebne dozvole pri instalaciji, iskorišćavajući činjenicu da većina korisnika ne pregleda listu dozvola koje aplikacija zahteva pre nego što je instalira.

Google nije prestao da uvodi nove sigurnosne funkcije nakon što je izdao Android 6.0, naravno. Svako novo izdanje uključuje nove promene u ponašanju koje utiču na rad aplikacija, zbog čega Google Play godinama povećava ciljanu SDK verziju koju programeri moraju da ispune da bi poslali aplikacije u prodavnicu. Slično tome, deluje da će Android OS takođe pratiti godišnji ritam Google Play prodavnice podizanjem ciljane SDK verzije, jer će predstojeće Android 15 izdanje možda postaviti novi prag ciljane SDK verzije na 24.

Ovo piše novinar portala AndroidPolice koji je pretraživao najnovije Android 15 Developer Preview 2 izdanje, kada je primetio da ga sam operativni sistem sprečava da instalira aplikacije napravljene za SDK 23, odnosno na Android 6.0 MArshmallow.

Kada je napravio aplikaciju koja cilja na SDK 23 i instalirao je na Google Pixel 7 Pro telefon koji radi na najnovijoj Android 14 verziji, mogao je da je instalira bez problema. Međutim, kada je pokušao da instalira istu aplikaciju na Google Pixel 8 Pro koji radi na Androidu 15 DP2, dobio je grešku koja glasi:

 „INSTALL_FAILED_DEPRECATED_SDK_VERSION“. Ova greška ukazuje da „aplikacija mora da cilja najmanje na SDK verziju 24“.

Za razliku od toga, greška sa istom tipom poruke u Android 14 verziji navodi da aplikacije „moraju da ciljaju najmanje SDK verziju 23″, potvrđujući da je prag zaista podignut u najnovijem izdanju.

Uz to, on napominje i da je, kada je pokušao da instaliram aplikaciju koju je napravio na Pixel 8 Pro telefoni koji radi na Androidu 15 DP2, dobio dijalog od Google Play Protect-a uz obaveštenje da je nebezbedna aplikacija blokirana. Ovaj dijalog nije nov, ali u ovom slučaju, biranje opcije „ipak instaliraj“ koja se pojavljuje nakon što odabere „više detalja“, ništa ne radi.

Međutim, on je ipak uspeo da instalira aplikacije napravljene za SDK verziju 23/Android 6.0 i na ovoj programerskoj Android 15 verziji. Sve što bi u tom slučaju trebalo da uradite je da instalirate i koristite ADB da pošaljete sledeću komandu:

„adb install –bypass-low-target-sdk-block FILENAME.apk“ I dalje ćete stizati upozorenje od Play Protect-a, ali odabir opcije „ipak instaliraj“ će ovog puta raditi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi