Android telefoni možda konačno dobiju pokazatelj zdravlja baterije

Google će izgleda konačno početi da vas obaveštava kad je vreme da zamenite bateriju telefona jer Android telefoni navodno dobijaju pokazatelj zdravlja baterije

Android telefoni možda konačno dobiju pokazatelj zdravlja baterije

Za razliku od iPhone uređaja koji već dugo vremena unazad omogućavaju statističke podatke o životnom veku baterije telefona, oni sa Android operativnim sistemima moraju da koriste aplikacije nezavisnih kompanija za uvid u to. Sada bi ta situacija mogla da se promeni jer Android telefoni konačno dobijaju pokazatelj zdravlja baterije, tvrdi novinar Mišal Raman koji često ima tačne insajderske informacije u tehnološkom svetu.

U prilog toj tezi govori i poslednje ažuriranje Pixel Feature Drop za ovaj mesec, koje je već dodalo nove informacije o bateriji telefona, a trenutno one prikazuju datum proizvodnje baterije i broj ciklusa punjenja. Međutim, Android 14 QPR2 Beta 2 dodaje skrivenu stranicu „zdravlje baterije“ otkriva Raman, iako to još uvek ne uključuje stvarni pokazatelj zdravlja baterije.

Kod predstojećeg Google firmvera sugeriše da će Android telefoni ubuduće mogli da prikazuju informacije kao što je procenjeni procenat napunjenosti baterije u poređenju sa stanjem kada je ona bila nova.

Uz to, Raman je pronašao i ikone koje bi trebalo da predstavljaju smanjeni kapacitet baterije i trenutak kada sistem to ne može da detektuje. On još tvrdi da će preko podešavanja uređaja (Settings) telefon slati određene savete za čuvanje baterije, ukoliko postoje bilo kakve promene u njenom funkcionisanju.

Indikator zdravlja baterije možda deluje kao prilično osnovna funkcija vlasnicima iPhone uređaja koji već godinama unazad imaju pristup ovakvim informacijama. Međutim, Android telefoni, odnosno njihovi vlasnici i dalje moraju da se snalaze kako bi otkrili kada je vreme za eventualnu zamenu baterije, tako da bi ova funkcija umnogome olakšala korišćenje ovih uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Paget96

    Bacite pogled na PlayStore, aplikacija se zove Battery Guru.
    Radim na njoj vec 4 godine, poseduje dosta funkcija i korisnici su zadovoljni 😊

  2. NevisStarShine

    Bacite pogled na PlayStore, aplikacija se zove Battery Guru.
    Radim na njoj vec 4 godine, poseduje dosta funkcija i korisnici su zadovoljni 😊

    Lepa aplikacija, mora se priznati! Vidi da omogući čitanje battery healtha iz nekog A14 API-a ili vidi kako je to Huawei omogućio na post-GMS uređajima poput P40, jer ne znamo da li će ovo sci proizvođači uvesti.

    To možeš i da staviš kao "Pro" feature jer će ovaj podatak itekako biti važan za second hand market, tj. nas KP:)

  3. Nekad su mogli da prikažu i trajanje baterije između dva ciklusa punjenja ali više ne mogu.

  4. Ako će biti kao iPhone battery health onda bolje da i ne bude.

  5. vargax6

    Ako će biti kao iPhone battery health onda bolje da i ne bude.

    Bukvalno

  6. Djolekg

    Ja sam još na matorom RN8p,em što još pegla tel kao prvog dana,baterija i dalje drži sasvim dobro,iako AccuBattery pokazuje 69%..utisak je sasvim drugačiji.
    Iako imam zamensku bateriju u fioci god. dana...
    Nije još za zamenu 😀

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi