Android za automobile je takođe dobio unapređenja tokom CES sajma

Osim hardverskih poslastica, na ovogodišnjem CES sajmu, ni softverski segment nije zapostavljen pa tako i Android za automobile dobija unapređenja

Android za automobile je takođe dobio unapređenja tokom CES sajma

Navigacija, nove aplikacije i još nadogradnji stiže na Android za automobile, a neke od njih predstavljene su na ovogodišnjem CES 2024 tehnološkom sajmu u Las Vegasu. Kompanija Google ističe da sa zadovoljstvom najavljuje ne samo nadogradnje već i nova partnerstva koja će vozačima omogućiti ono što „najviše žele“, kako na Android Auto aplikaciji, tako i uopšte na automobilima sa ugrađenim Google servisom.

S obzirom na to da živimo u vremenu kada automobili danas pružaju mnogo više od vožnje od tačke A do tačke B, operativni sistemi kao što je Android iz dana u dan pružaju sve bolje celokupno iskustvo vožnje u koje spada bezbednost, povezanost i ugodnost.

Na koji način će nam onda Android za automobile to ovog puta pružiti?

Sigurna navigacija

Električni automobili kompatibilni sa Android Auto aplikacijom ubuduće će moći da dele informacije o bateriji u realnom vremenu sa Google Maps navigacijom. Međutim, ova funkcija će prvo biti dostupna za automobile više klase kao što su Ford Mustang Mach-E i F-150 Lightning u narednim mesecima, a malo kasnije to će se primeniti i na drugim modelima. Ova integracija će uopšteno olakšati vožnju električnog vozila, jer će Google Maps pri dolasku na odredište prikazati procenjeni nivo baterije, predložiti stanice za punjenje baterija vozila duž puta i čak proceniti koliko će trajati punjenje na osnovu specifikacija vašeg automobila.

Planiranje putovanja postaje lakše i za automobile sa ugrađenim Google servisom. Počevši od juče, moći ćete da pošaljete rutu putovanja koje ste planirali na Google Maps aplikaciju sa svog Android ili iOS telefona direktno u automobil sa ugrađenim Google servisom, što će vam potom pomoći da se bez problema prebacite sa planiranja na navigaciju.

Android za automobile biće bolji i kroz povezanost, informisanost i zabavu sa novim aplikacijama

Ako treba da zabavite decu (ili sebe?) tokom vožnje, možete gledati emisije sa kanala PBS KIDS i Crunchyroll, koje su sada dostupne u odabranim automobilima sa ugrađenim Google servisom, navodi kompanija na svom blogu.

Na polju informisanosti, bez obzira da li želite da proverite vremensku prognozu na svom odredištu ili ste parkirani i čekate nekoga, postoje nove aplikacije koje će vam pomoći da se informišete ili zabavite u automobili sa ugrađenim Google servisom.

Chrome pregledač takođe počinje da bude dostupan u odabranim Polestar i Volvo vozilima, za početak u beta verziji, a biće dostupan u više modela kasnije tokom godine. Uz njega, moći ćete da obavite onlajn kupovinu direktno preko automobila, ili da pristupite svojim obeleživačima (bookmarks) kako biste proverili ono što vam treba dok ste parkirani.

Konačno je, prema veoma traženom zahtevu korisnika, aplikacija The Weather Channel dostupna za automobile sa ugrađenim Google servisom, pružajući vam bezbrižniju vožnju jer obezbeđuje informacije o meteorološkim uslovima po satu, praćenjem promena, upozorenjima i radarom Trip View, direktno sa kontrolne table automobila.

Uz to, tehnološki gigant najavljuje saradnju sa više brendova i programera kako bi proširio korisne aplikacije i usluge za vaš automobil. Android Auto već je kompatibilan sa skoro svakim većim brendom automobila, a nalazi se u preko 200 miliona vozila na putu, iako to možda za sada, nije toliko rašireno u Srbiji. Međutim, lista brendova koji nude automobile sa ugrađenim Google servisom nastavlja da raste u koje će od sad spadati i vozila marke Nissan, Ford, ali i Porsche.

Dostupnost digitalnih ključeva takođe se proširuje, a uskoro će se primenjivati u odabranim Volvo automobilima i na još više brendova, kako telefona, tako i automobila u budućnosti. Koristeći digitalni ključ za vozilo, moguće je otključati, zaključati i pokrenuti automobil sa podržanim Android telefonima i potom bezbedno deliti ključeve sa prijateljima i porodicom i na Android, ali i na iOS telefonima.

Iako se ovo skeptičnima možda neće svideti, činjenica je da je to, ne budućnost, već sadašnjost u kojoj živimo, te da će, kad tad, to postati ne samo ekskluziva, već uobičajena stvar na ulicama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi