Vodič za korišćenje Google Maps Immersive View – virtuelno putovanje kroz 3D svet

Uz Google Maps Immersive View funkciju možete lako da istražite mesta na udaljenim destinacijama, a ovo je vodič za korišćenje novog AI dodatka u navigaciji

Vodič za korišćenje Google Maps Immersive View – virtuelno putovanje kroz 3D svet

Najavljena ranije ove godine, nova Google Maps Immersive View funkcija koristi veštačku inteligenciju i kompjuterski vid kako bi kreirala 3D slike od običnih slika raznih znamenitosti, restorana i drugih popularnih zgrada. Ona uz sve postojeće opcije na Google Maps aplikaciji, dodatno olakšava navigaciju i omogućava da istražite mesta na udaljenim destinacijama.

Google Maps Immersive View opcija uz pomoć AI spaja milijarde svojih Street View i slika iz vazduha kako bi napravila 3D model sveta. To pruža višedimenzionalno iskustvo, omogućavajući vam da unapred vidite biciklističke staze, trotoare, raskrsnice i još mnogo toga.

Iako zbog svog naziva može podsećati na Google AR funkciju mapa nazvanoj Live View, nova funkcija radi drugačije. Live View koristi kameru vašeg telefona da vam pomogne da ostanete na pravom putu, dok Immersive View omogućava da virtuelno preletite lokaciju kako biste imali više uvida u saobraćaj i gužvu na nekom delu puta.

Takođe, jedna od ključnih razlika ove dve funkcije je i sposobnost nove da „vidi u budućnost“. Naime, Google Maps Immersive View ima „vremenski klizač“ (slajder) koji omogućava da vidite kako određena lokacija izgleda u različito dobra dana ili u različitim meteorološkim uslovima.

Na taj način, Google Maps sa novom funkcijom omogućava korisnicima da vizualizuju svoju rutu u 3D pre početka puta, uključujući tu i saobraćajne gužve. Međutim, kako je najavljeno još na Google I/O ovogodišnjoj konferenciji, nova opcija će za početak podržavati samo 15 velikih svetskih gradova i to počevši od ovog meseca, a posle bi trebalo da se proširi i na ostale. U te gradove spadaju: Amsterdam, Barselona, Dablin, Firenca, Las Vegas, London, Los Anđeles, Majami, Njujork, Pariz, San Francisko, San Hoze, Sijetl, Tokio i Venecija.

Do momenta kada funkcija stigne i do gradova kao što je Beograd, portal AndroidPolice spremio je vodič za korišćenje ove funkcije, koju trenutno možete iskoristiti za istraživanje nekog od 15 pomenutih gradova. Novu funkciju jednako možete koristiti kako na Android, tako i na iOS uređajima, a u nastavku prenosimo način za korišćenje funkcije na Android telefonima.

Uključivanje Google Maps Immersive View opcije

  1. Otvorite Google Maps.
  2. Dodirnite traku za pretragu na vrhu i potražite neku znamenitost u jednom od podržanih gradova. Na primer, Ajfelovu kulu.
  3. Dodirnite karticu Immersive View u iskačućem meniju sa dna ekrana.
  4. Istražujte lokaciju kao što to obično radite na Google Maps aplikaciji i njenoj opciji Street View.
  5. Dodirnite ikonu Time & Weather  na dnu da vidite kako lokacija izgleda u različito doba dana.

Ova opcija takođe prikazuje i prognozu vremena za narednih nekoliko dana. Pomerite klizač na dnu levo ili desno kako biste videli kako se pejzaž menja dok se i vremenski uslovi tokom dana menjaju.

Uz to, nova funkcija vam omogućava da obiđete pojedine objekte iznutra, ali je to ograničeno samo na nekoliko lokacija. Kada se nalazite unutar zgrade, dobijate džojstik za navigaciju mestom, a treba da ga pomerite gore ili dole da biste se kretali.

Kako da koristite Immersive View tokom vožnje:

Immersive View na Google Maps prikazuje vam kako izgleda vaša ruta pre nego što započnete putovanje, uključujući biciklističke staze, trotoare, raskrsnice i parking. Ova funkcija je dostupna za uputstva za vožnju, pešačenje i vožnju biciklom. I naravno, i ona vam prikazuje kako će izgledati saobraćaj u različito doba dana, osim toga što može da prikaže stanje u saobraćaju u aktuelnom trenutku.

Google je počeo sa puštanjem ove funkcije u 15 gradova čiji pregled podržava i možda još uvek nije dostupna svim korisnicima. Predstavljanje će verovatno ići u fazama, pa neki korisnici mogu koristiti funkciju pre drugih. U svakom slučaju, ukoliko se zadesite u jednom od pomenutih 15 gradova, aplikaciju možete na sledeći način koristiti i u vožnji:

  1. Otvorite Google Maps.
  2. Potražite svoje odredište iz trake za pretragu na vrhu.
  3. Izaberite svoje odredište iz rezultata i dodirnite „Directions“ u donjem levom uglu.
  4. Izaberite režim prevoza (vožnja, vožnja bicikla ili pešačenje).
  5. Ako je funkcija Immersive View dostupna, videćete dugme za pokretanje.
  6. Pregledajte svaki korak svog putovanja dodirom na dugme, a učitavanje opcije može malo potrajati jer se strimuje sa oblaka. Ako i dalje ne vidite opciju za pokretanje, proverite kasnije.

Iako Immersive View deluje kao sjajna funkcija koja dodatno može da olakša navigaciju ili istraživanje novih mesta, njena ograničena dostupnost je pomalo razočaravajuća. Međutim, do stizanja opcije do svakog korisnika, Street View može poslužiti kao solidna alternativa za Google Maps Immersive View i dostupan je za veći broj lokacija. Ako vam je potreban precizan prikaz lokacije, satelitske slike na Google Maps su tu kao još jedna zamenska opcija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi