Besplatna Leica aplikacija pretvara vaš iPhone u jednu od njenih kamera

LUX softver imitira iskustvo fotografisanja Leica kamerom i to potpuno besplatno

Besplatna Leica aplikacija pretvara vaš iPhone u jednu od njenih kamera

Leica je lansirala novu iOS aplikaciju pod nazivom LUX koja omogućava korisnicima iPhone mobilnog telefona da imitiraju jednu od njenih kamera. Aplikacija to postiže na dva načina.

Prvo, LUX ima funkciju pod nazivom “Aperture Mode,” koja simulira “karakteristične potpise” za nekoliko Leica objektiva. To uključuje Summilux-M 28mm f/1.4 ASPH i Noctilux-M 50mm f/1.2 ASPH.

Softver koristi kompanijski “proprietary image processing engine,” softver na bazi veštačke inteligencije za oponašanje performansi objektiva. To uključuje i repliciranje njihovog bokeh efekta ili načina na koji kamera prikazuje delove fotografije koji su van fokusa.

Važno je napomenuti da ne možete promeniti otvor blende na iPhone-u jer je to fiksna komponenta. Ipak, LUX vam omogućava kontrolu količine svetlosti koju kamera uređaja prima i to putem softvera.

Važne funkcije

Drugi način imitacije dolazi u obliku Leica Looks. Ovo je serija filtera koji mogu emulirati fotografije snimljene jednom od brendiranih kamera. Oni se kreću od različitih gradacija boja do filmskih podešavanja.

Na primer, Vivid Look prikazuje živopisne boje, Natural Look ide u drugom smeru i utišava tonove, dok Eternal filter zasićuje boje. Postoji i nekoliko opcija u sivim tonovima. BW Natural je standardni crno-beli filter, dok Blue uklanja sve boje i dodaje plavičasti ton na kompletnoj sceni fotografije.

Pored toga, LUX ima različite modove snimanja. Možete odabrati Automatic ako želite da eliminišete bilo kakvu nesigurnost u fotografiji. Možete izabrati ručne kontrole za fino podešavanje najvažnijih funkcija, od brzine zatvarača do balansa belog. Druge značajne funkcije uključuju mogućnost čuvanja fotografija u ProRAW formatu i “različite opcije fokusa.”

LUX se može preuzeti iz Apple App Store-a. Takozvani “Freemium” model nudi besplatan pristup Automatic Photo modu, Aperture Mode-u i pet Leica Looks filtera.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, možete kupiti mesečnu pretplatu da otključate više funkcija. Za $6.99/€7.99/AU$9.99 mesečno, korisnici dobijaju funkciju ručne kontrole, pet simulacija objektiva i svih 11 Looks filtera. Takođe možete kupiti godišnju pretplatu po ceni od $69.99/AU$99.99.

Sumnje u vezi kvaliteta

Kao što The Verge ističe u primeru podeljenih fotografija, postoji određena zabrinutosti u vezi sa kvalitetom LUX-a. Ako pažljivo pogledate fotografije, primetićete čudne artefakte.

Slamka za piće ima nazubljene ivice, a mačka je izgubila brkove. Takođe ističu da ne možete poništiti određene izmene na nekim slikama. Zapravo, korisnici mogu primeniti sopstvene Apple efekte na LUX fotografije, što The Verge naziva “čudnim anakronizmom… koji garantovano uništava svaku fotografiju.”

Doduše, imali su pristup samo beta verziji LUX-a, tako da su problemi u međuvremenu možda rešeni. Kompanija planira redovno unapređivanje svog softvera dodatkom novih filtera i funkcija, pa je moguće da su artefakti brzo rešeni. Očekuje se odgovor kompanije Leica  u vezi pojašnjenje o primećenim artefaktima, prenosi TechRadar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Minimalno iOS 17, dakle ništa onda. 🙄

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi