Čak i potpuno novi, neotpakovani iPhone u kutiji, moći će da ažurira softver

Apple planira da uvede novi sistem ažuriranja softvera, pri čemu će neotpakovani iPhone u kutiji moći to da radi, uz bežičnu pomoć osoblja u prodavnicama

Čak i potpuno novi, neotpakovani iPhone u kutiji, moći će da ažurira softver

Kompanija Apple sprema se da uvede tzv. Presto sistem za ažuriranje softvera koji će omogućiti da se neotpakovani iPhone u kutiji u maloprodajama, skoro pa samostalno ažurira. Naime, kompanija će uvođenjem sistema prakitčno omogućiti osoblju u prodavnicama da bežično ažuriraju softver na iPhone uređajima pre prodaje, bez potrebe da ih vade iz kutije.

Ove informacije otkrio je poznati tehnološki novinar sa često tačnim insajderskim informacijama Mark Gurman, pišući da će „Presto“ biti široko dostupan širom SAD već u aprilu. On još tvrdi da Apple ovu tehnologiju planira da implementira u sve maloprodajne radnje u SAD do početka leta.

Sistem se oslanja na MagSafe i druge bežižne tehnologije i „pomalo liči na metalni kofer za cipele“, ističe Gurman. On je o ovom sistemu iz prvi put izvestio još u oktobru, opisujući ga tada kao „propratni uređaj sličan jastuku“ na koji osoblje prodavnice može da postaviti zapečaćenu kutiju sa iPhone telefonom. Sistem bežično pokreće neotpakovani iPhone unutar kutije, ažurira njegov softver na najnoviju dostupnu verziju, a zatim ga isključuje.

Apple je razvio „Presto“ kao način da izbegne prodaju svojih telefona u prodavnicama sa zastarelim softverom. Na primer, iPhone 15 serija je isporučena sa iOS 17, ali je Apple kasnije objavio iOS 17.0.1 verziju pre lansiranja ove linije telefona. Ta ažuriranja su bila potrebna kako bi se rešio problem koji je sprečavao prenos podataka direktno sa drugog iPhone-a tokom početnih podešavanja.

To je značilo da su kupci iPhone 15 telefona morali sami da ih ažuriraju kao deo postupka početnih podešavanja ili ručno putem menija Settings pod opcijom General i onda Software update, u slučaju da su izabrali da postave uređaj kao nov i prenesu podatke kasnije. Nakon implementacije „Presto“ sistema, takav scenario će biti izbegnut, što će učiniti postupak podešavanja, odnosno postavke samog telefona jednostavnijim za krajnje korisnike.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Nisam oduševljen idejom, pošto je opštepoznato da se ažuriranja vremenom baždare tako da usporavaju rad telefona i više utiču na pražnjenje baterije.

  2. arcibalde

    Pa kupiš jači telefon, douh.

  3. Nikola mJet

    Pa ovo rade vec godinama.

  4. Ovo je stara vest.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi