Google Chrome sada može da proveri da li su vam sačuvane lozinke kompromitovane

Google funkcija Safety Check od sada će raditi u pozadini, tako da će Google Chrome moći da proveri da li su vam sačuvane lozinke u pregledaču kompromitovane

Google Chrome sada može da proveri da li su vam sačuvane lozinke kompromitovane

Kompanija Google najavila je da će Google Chrome funkcija Safety Check ubuduće raditi u pozadini kako bi mogla da proveri bezbednost korisničkih podataka za razne onlajn naloge. Praktično, to znači da će Google Chrome sada moći u pozadini da proveri i skenira da li su sačuvane lozinke u ovom pregledaču na neki način kompromitovane.

Chrome će takođe obaveštavati korisnike desktop verzije pregledača ukoliko koriste ekstenzije koje su označene kao opasne, ukoliko je dostupna najnovija Chrome verzija ili ukoliko je „Bezbedno pretraživanje“ omogućeno kako bi blokiralo sajtove na Google listi potencijalno nebezbednih sajtova.

Provera bezbednosti za Chrome na desktopu sada će se automatski izvršavati u pozadini“, objašnjava Sabine Borsaj u novoj blog objavi kompanije. Ona opisuje da će se upozorenja pojavljivati u meniju sa tri tačke u okviru pregledača, kako bi korisnici mogli da preduzmu potrebne akcije u vezi sa nebezbednim situacijama.

Dodatno, Google proširuje funkcionalnost Safety Check opcije kako bi automatski opozvao dozvole sajtova koje niste dugo posećivali, kao što su pristup lokaciji ili mirkofonu. Uz to, ova opcija je nadograđena i u pogledu oznaka manje posećenih sajtova koji ujedno prikazuju prekomerni broj obaveštenja i omogućavanja korisnicima da ih brzo onemoguće.

Inače, funkcija Safety Check predstavljena je u decembru 2020. i može da upoređuje prijavljene podatke sa onima koji su bili izloženi u raznim curenjima podataka. Ona i proverava slabe ili lako pogodne lozinke koje korisnike izlažu napadima hakera ili pokušajima njihovog, kolokvijalno rečeno, razbijanja.

Nadograđena funkcija, međutim, ipak nije jedina novina, pošto će Google u narednim nedeljama predstaviti i novu Google Chrome opciju koja omogućava onima sa desktop verzijom da sačuvaju grupe kartica (tabova) i nastave pretragu na drugim desktop uređajima. Kontrole Chrome performansi, kao što je režim štednje memorije takođe će biti nadograđene sa više informacija o tome kako čine da pregledač radi lakše.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. srkiller

    Zar to nije odavno postojalo u FF, koji G finansira, pardon donira?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi