Google potvrdio Android grešku da WhatsApp navodno drži mikrofon stalno aktivnim

Ovog meseca su se pojavile tvrdnje o navodnom bagu koji prikazuje upozorenje o tome kako WhatsApp za Android neprekidno drži uključenim mikrofon telefona

Google potvrdio Android grešku da WhatsApp navodno drži mikrofon stalno aktivnim

U “tvitu” objavljenom na nalogu jednog Android programera, Google je naveo „nedavnu Android grešku koja utiče na ograničen broj korisnika WhatsApp aplikcije, a koja navodno uzrokuje prikaz pogrešnih indikatora privatnosti i obaveštenja na Android kontrolnoj tabli privatnosti“.

Konkretno, izgledalo je kao da WhatsApp stalno pristupa mikrofonu na Android uređaju, što bi imalo velike implikacije na privatnost, ako bi upozorenja ovih indikatora bila tačna.

U to vreme, WhatsApp je verovao da je u pitanju „sistemska greška na nivou Android operativnog Sistema i koja pogrešno prikazuje informacije na njihovoj kontrolnoj tabli privatnosti, te pripisuje grešku njihovoj aplikaciji“, a ne da aplikacija pristupa mikrofonu više nego što je inače potrebno. Taj “tvit” u kojem se od Google-a traži da „istraži i popravi“ uočeni propust bio je prioritetan na lestvici zahteva za rešavanje, a problemi poput ovog obično se rešavaju direktno između inženjerskih timova. Reakcija koja govori o tome koliko je osetljiva privatnost mikrofona, posebno za Metu.

Google je postojanje greške danas potvrdio, kao i da se uočeni bag ispravlja ažuriranjem WhatsApp aplikacije na najnoviju verziju: „Zahvaljujemo se WhatsApp-u na njihovoj saradnji i izvinjavamo se zbog bilo kakve zabune koju je ova greška izazvala kod korisnika”, stoji u saopštenju kompanije Google, a koje prenosi 9to5Google.

Do sada smo upoznati samo sa tehničkim detaljima ovog problema. Viralni primer prošlog meseca dogodio se na Google Pixel telefonu, koji je upravo ažuriran na Android 13 QPR3 verziju tokom prošle nedelje. Međutim, spisak ažuriranih promena nigde ne pominje ovaj problem, niti njegovu popravku. Druga mogućnost je da ažuriranje WhatsApp-a sadrži potrebnu ispravku uočenog problema.

Za sada se čeka više informacija i detalja od kompanije Google.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi