HyperOS: 10 stvari koje znamo o novom Xiaomi operativnom sistemu

HyperOS kompanije Xiaomi predstavlja značajan pomak u pristupu kompanije softveru, sa ciljem da ujedini celokupni ekosistem svojih proizvoda.

HyperOS: 10 stvari koje znamo o novom Xiaomi operativnom sistemu

Na prvi pogled, neko bi mogao pomisliti da je HyperOS jedinstveni, monolitni operativni sistem dizajniran da radi na svim Xiaomi uređajima. Međutim, stvarnost je nešto složenija.

Xiaomi-jev pristup HyperOS-u uključuje različite osnove za različite proizvode. Za uređaje iz grupe Internet of Things (IoT), HyperOS se oslanja na otvorenu Xiaomi Vela platformu, koja je, pak, izgrađena na osnovu otvorenog RTOS-a, NuttX. S druge strane, za pametne telefone i tablete, HyperOS se zasniva na Android Open Source Project (AOSP), piše Miuirom.org

HyperOS predstavlja značajan pomak u pristupu kompanije softveru, sa ciljem da ujedini celokupni ekosistem svojih proizvoda. Evo sažetka ključnih tačaka i aspekata Xiaomi-jevog HyperOS-a:

  1. Ujedinjeni ekosistem: HyperOS je više od zamene za MIUI; to je ujedinjeni brend koji obuhvata sve Xiaomi proizvode, nudeći besprekorno korisničko iskustvo u različitim kategorijama.
  2. Različite osnove: Xiaomi-jev pristup uključuje upotrebu različitih osnova za različite kategorije proizvoda. Za IoT uređaje, HyperOS se oslanja na otvoreni Xiaomi Vela platformu, dok su pametni telefoni i tableti bazirani na Android Open Source Project (AOSP).
  3. Kompatibilnost sa Android aplikacijama: Xiaomi osigurava robustnu kompatibilnost sa Android aplikacijama na svojim pametnim telefonima zahvaljujući osnovi AOSP. Android verzija je nezavisna od verzije HyperOS-a, što omogućava korisnicima pristup najnovijim Android funkcijama i aplikacijama.
  4. Evolucija MIUI-a: Ovaj OS na Xiaomi pametnim telefonima može se posmatrati kao evolucija MIUI iskustva, s promenama u korisničkom interfejsu i novim funkcijama, dok se ukus MIUI-a zadržava u sistemskim aplikacijama.
  5. Performanse i efikasnost: Xiaomi tvrdi da je njegov OS lak, efikasan u potrošnji skladišta i optimizovan za bolje performanse hardvera i manju potrošnju energije, posebno tokom sesija igranja.
  6. Tehnička unapređenja: Xiaomi je restrukturirao različite tehničke module unutar sistema, uključujući sistem za datoteke, upravljanje memorijom, podsistem za sliku i mrežni sistem. Međutim, detalji koji razdvajaju HyperOS od AOSP-a i MIUI-a ostaju nejasni.
  7. HyperConnect okvir: HyperConnect je ključna funkcija koja ima za cilj da poveže Xiaomi uređaje, unapređujući ekosistemsko iskustvo. Očekuje se da će predefinisati način na koji korisnici interaguju sa svojim uređajima, iako može naići na konkurenciju drugih inicijativa kao što je Qualcomm-ov Snapdragon Seamless.
  8. Integracija veštačke inteligencije (AI): Xiaomi obećava AI-poboljšanja unutar HyperOS-a, posebno na pametnim telefonima. Na primer, HyperOS Gallery aplikacija će dobiti generativne AI sposobnosti za poboljšanje slika.
  9. Globalno lansiranje: Kineska kompanija planira da započne međunarodno lansiranje HyperOS-a u prvom kvartalu 2024. godine, iako konkretni detalji proizvoda za ovu ekspanziju još nisu objavljeni.
  10. Brige i nejasnoće: Postoji mala zabrinutost u vezi sa pristupom brendiranju HyperOS-a kompanije Xiaomi, korisničkim iskustvom i pitanjem da li će na mobilnim uređajima rešiti probleme sa kojima su se korisnici suočavali u vezi sa MIUI-om, kao što su spori update-i i agresivna optimizacija baterije.

Kompanija je u ovom pravcu napravila svoje prve korake 2017. godine i tada je počela razvoj novog ekosistema za uređaje i aplikacije. Cilj je povezivanje “desetina milijardi uređaja” u budućnosti, a prvi korak će biti Xiaomi 14 serija.

Naša očekivanja su da će budući Xiaomi telefoni biti lansirani sa HyperOS, dok će stariji vrhunski uređaji i premijum uređaji dobiti OTA nadogradnju, čak i ako kompanija nema najbolji dosije u nadogradnji starijih telefona sa modernim softverom. Ovako bi to trebalo da izgleda:

Koji Xiaomi telefoni bi trebali da dobiju nadogradnju na HyperOS

Xiaomi 13, 13 Ultra, 13 Pro, 13 Lite, 13T Pro
Xiaomi 12, 12 Pro, 12X, 12T, 12T Pro, 12S Ultra, 12S, 12S Pro, 12 Pro Dimensity Edition, 12 Lite
Xiaomi 11T, 11T Pro, 11 LE, 11 Lite 4G, 11 Lite 5G, 11 Lite NE, 11 Lite 5G NE, 11i / Hypercharge, 11X, 11X Pro, 11 Pro
Xiaomi Mi 11 LE, Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11 Pro, Mi 11i
Xiaomi MIX 4, MIX FOLD, MIX FOLD 2, MIX FOLD 3
Xiaomi Civi, Civi 1S, Civi 2, Civi 3
Xiaomi Pad 5, Pad 5 Pro 12.4
Xiaomi Pad 6, 6 Pro, Max 14

Koji Redmi telefoni bi trebali da dobiju nadogradnju na HyperOS

Redmi K40, K40S, K40 Pro, K40 Pro Plus, K40 Gaming
Redmi K50, K50i, K50i Pro, K50 Ultra, K50 Gaming, K50 Pro
Redmi K60, K60e, K60 Pro, K60 Ultra
Redmi 11 Prime / 5G
Redmi 12, 12C
Redmi Note 10 5G, 10 Pro, 10S, 10 Pro 5G
Redmi Note 11, 11 Pro, 11 Pro Plus, 11 4G, 11T, 11 Pro 5G, 11 Pro Plus 5G, 11E, 11S 5G, 11 SE, 11T Pro, 11T Pro Plus, 11R
Redmi Note 12, 12 Pro, 12 Pro Plus, 12 Pro Explorer, 12 Pro Speed, 12 Pro 4G, 12S, 12 Turbo, 12R, 12R Pro, 12 5G
Redmi Note 13 5G, 13 Pro, 13 Pro Plus
Redmi Pad, Pad SE

Koji POCO telefoni bi trebali dobiti nadogradnju na HyperOS

POCO M6 Pro
POCO F5, F5 Pro
POCO C55
POCO X5 Pro 5G, X5 5G
POCO M5, M5s
POCO X4 GT, X4 Pro 5G
POCO F4, F4 GT
POCO F5, F5 Pro
POCO M4 5G, M4 Pro, M4 Pro 5G
POCO F3, F3 GT

Zaključak: HyperOS je ambiciozna inicijativa koja ima za cilj da ponudi ujedinjeno i besprekorno korisničko iskustvo preko raznolikog niza proizvoda. Međutim, i dalje postoje pitanja i brige u vezi sa njegovom realizacijom i konkretnim funkcijama koje će ponuditi.

Globalno lansiranje zakazano za 2024. godinu će biti ključni trenutak za razumevanje punog potencijala i uticaja HyperOS-a na širem nivou.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
  1. MaliAbner

    Ne kaže se "bi trebali dobiti" već "bi trebalo da dobiju".

    Samo ti nastavi tako pa ces dobiti zutu kartu i negativne poene.
    Ja sam vec dva puta dobio negativu za slicne komentare.

  2. malistev

    Ne kaže se "bi trebali dobiti" već "bi trebalo da dobiju".

  3. Djomla84

    Vidim u poslednje vreme baš čest trend u marketingu da se telefoni predstavljaju sa čistim ekranima, bez notch-eva i sličnih rešenja, a realnost je dijametralno suprotna...ima ona neka pesma koja kaže "Sve je laž". :p Pravićemo pop-up kamere od blata.

  4. alex303

    Samo ti nastavi tako pa ces dobiti zutu kartu i negativne poene.

    Neće dobiti žutu kartu.

    Ja sam vec dva puta dobio negativu za slicne komentare.

    Ti si dobio poene zbog svog ponašanja. A sada ćeš dobiti poene za zastrašivanje i sadržaj koji nema veze sa temom.

  5. Vidim u poslednje vreme baš čest trend u marketingu da se telefoni predstavljaju sa čistim ekranima, bez notch-eva i sličnih rešenja, a realnost je dijametralno suprotna...ima ona neka pesma koja kaže "Sve je laž". :p Pravićemo pop-up kamere od blata.

    Oba modela imaju punch hole kamere ali kad uradiš "screenshot" ekrana one se ne vide.

  6. ivanbass1

    Ovako nekako


    View image at the forums

  7. Djomla84

    Oba modela imaju punch hole kamere ali kad uradiš "screenshot" ekrana one se ne vide.

    Ovo gore nije screenshot nego render telefona.
    Pomislio bi čovek na osnovu televizijskih reklama i ostalog promo materijala da su punch hole i notch izmišljotine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi