MIUI zvanično odlazi u penziju, a na njegovo mesto Xiaomi dovodi skroz novi – HyperOS

Posle dugih 13 godina, operativni sistem MIUI zvanično odlazi u penziju, a umesto njega Xiaomi će ubuduće na uređajima koristiti skroz novi HyperOS

MIUI zvanično odlazi u penziju, a na njegovo mesto Xiaomi dovodi skroz novi – HyperOS

Već na predstojećoj Xiaomi 14 seriji telefona videćemo sasvim novi operativni sistem ove kompanije – HyperOS, jer dosadašnji MIUI zvanično odlazi u penziju. Ovo su najavili predstavnici kompanije na svojim nalozima na društvenim mrežama, napominjući da je novi softver zasnovan na potpuno drugačijoj arhitekturi od sadašnje.

HyperOS tako počinje od nove Xiaomi 14 serije telefona, a on će vremenom postepeno zamenjivati 13 godina prisutan MIUI i globalno će se širiti tokom ove i sledeće godine. Predstavnik kompanije na Twitter (X) mreži, nalog @atytse, još kaže da je novi sistem dizajniran tako da ujedini karakteristike koje služe širokom Xiaomi ekosistemu proizvoda, a ne samo pametnim telefonima.

Osim na Twitter nalogu, predstavnici kompanije oglasili su se i na kineskoj društvenoj mreži Weibo napomenuvši da će novi OS povezivati proizvode u 200 kategorija, uključujući pametne kućne uređaje, automobile i drugo.

Izvršni direktor Xiaomi kompanije Lei Jun napisao je da su u firmi još 2014. počeli istraživački razvoj i verifikaciju novog sistema kada je IoT posao počinjao da se oblikuje. Potom su 2017. zvanično pokrenuli istraživanje i razvoj novog softvera za sve uređaje ekosistema i aplikacije sa integrisanim okvirom sistema, a ova najava je kruna tog rada.

Novi operativni sistem HyperOS zasnovan je na integraciji duboko evoluiranog Android softvera i sistema Vela koji su sami razvili, što potpuno prepravlja osnovnu arhitekturu i priprema javnu bazu za „Internet svega“ (IoE) za desetine milijardi uređaja i konekcija, objašnjava Jun. Međutim, osim zvanične najave, kompanija i dalje nije dala uvid u to kako će novi operativni sistem izgledati, niti u detalje o njegovim funkcijama.

Takođe nigde nije jasno naznačeno da lansiranje novog operativnog sistema u stvari znači da uopšte neće biti MIUI 15, već da će verzija 14 biti prisutna sve dok do uređaja ne stigne HyperOS.

Još jednom se ispostavilo da su glasine, barem suštinski, tačne jer sada MIUI zvanično odlazi u penziju kako su insajderi i najavljivali. S tom razlikom da ćemo umesto miOS sistema kojeg su najavljivali, očigledno gledati, a neki i koristiti, HyperOS.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. sdnenad

    Iz teksta ostaje nejasno - da li će stari uređaji (npr. moj novi Xiaomi Pad 6 koji sam kupio pre 2 meseca) dobiti taj novi OS, ili će za stare uređaje ostati Android 13, plus kojekakva ažuriranja? Prosto sam sumnjičav da će na ogromnu paletu uređaja, kakvu oni imaju, stizati novi OS.

  2. isnogood

    nema za stare

  3. Roy Fokker


    View image at the forums

  4. Migrant

    Xiaomi watch S1 nema ni dve godine od kada je predstavljen, a vec mesecima nema update-a, stare softverske bagove jos nisu ispravili.
    Ne verujem da ce se promenom imena proslaviti.

  5. Naravno da nece biti za stare kad tek od xiaomi 14 startuju....
    Ocigledno hoce ono "UI" da izbace iz naziva sto treba da daje do znanja da vise nije samo skin u pitanju nego ceo OS.

    ja verujem da ce sve biti isto samo ime drugo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi