MiOS umesto MIUI 15: Xiaomi razmatra da lansira potpuno novi operativni sistem

Kompanija Xiaomi razmatra da napravi iznenađujući preokret i lansira potpuno novi operativni sistem – MiOS umesto MIUI 15 kog su posle Android 14 svi očekivali

MiOS umesto MIUI 15: Xiaomi razmatra da lansira potpuno novi operativni sistem

Iako smo svi očekivali novu MIUI verziju zasnovanu na nedavno objavljenom Android 14 operativnom sistemu, kineska kompanija izgleda pravi neočekivani preokret i planira da je u potpunosti preskoči. Naime, Xiaomi razmatra da lansira potpuno novi operativni sistem – MiOS umesto MIUI 15.

Poznati insajderski nalog DigitalChatStation sa kineske društvene mreže Weibo, objavio je da Xiaomi razmišlja o MIUI 14 kao „poslednjoj glavnoj verziji“ OS-a, koja je kao takva, odlična za „diplomiranje“ odnosno kraj MIUI epohe. Umesto očekivane sledeće verzije 15, kompanija navodno razvija potpuno novi operativni sistem MiOS.

Pre nekoliko meseci, isti nalog je pomenuo da Xiaomi radi na sopstvenom OS-u koji će biti kompatibilan sa AOSP (Android Open Source Project), a da će svoju upotrebu dobiti na čitavom nizu uređaja. Među njima su, kako pametni telefoni, tako i tableti i generalno prenosni uređaji.

Insajderski nalog je u objavi takođe rekao da je osnovno MIUI 14 vrhunsko, ali da jednostavno sadrži pojedine nedostatke, te se nada da će ih novi operativni sistem otkloniti.

U prilog ovoj nepotvrđenoj informaciji, Gizmochina podseća da je Xiaomi krajem 2022. registrovao „mios.cn“ domen, što sugeriše da je novi korisnički interfejs uveliko u razvoju. Ipak, sajt i dalje prikazuje grešku 403 i nema SSL sertifikat.

Trenutno ne postoji više informacija o novom operativnom sistemu kao ni o tome da li će Xiaomi uređaji zaista ostati bez planirane, i u javnosti očekivane, softverske nadogradnje i dobiti MiOS umesto MIUI 15.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Coske86

    Jedva čekam da vidim novine novog operativnog sistema! 👌

  2. Zlatan_ibro

    Meh, biće to neka kombinacija iOs/OneUi6

  3. Ima i nema razloga za ovakav korak; nisu pod sankcijama, ne planiraju zvanično da se šire u USA, no s druge strane, postoji xy zagovornika novih Android nadogradnji, iako je od 12 pa nadalje sve manje-više isto, ako ne i još gore. Pritom, logika stvari je želja/htenje ka jednostrukim kodiranjem za telefon/tablet/TV/sat/multimediju, što uzročno-posledično govori da je verovatno reverzibilni inženjering kao HarmonyOS.

  4. Glasine kao glasni, gomila nabadanja i predviđanja kao kod babe vračare. Nigde ne piše da će to biti, novi "operativni sistem". Ono što se sigurno zna je da se MIUI 15 već uveliko testira, tako da...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi