Xiaomi 14 serija je stigla, a krase je novi: Snapdragon čip, HyperOS i titanijumska verzija dizajna

Zvanično je stigla Xiaomi 14 serija telefona, a donosi nam novi Snapragon 8 Gen 3 čipset, HyperOS softver, a tu je i titanijumska verzija za Pro model uređaja

Xiaomi 14 serija je stigla, a krase je novi: Snapdragon čip, HyperOS i titanijumska verzija dizajna

Kao što smo i očekivali, nova Xiaomi 14 serija telefona sadrži osnovni i Pro model, a oba pokreće najnoviji Qualcomm čipset – Snapdragon 8 Gen 3, dok je na softverskoj strani u njihovom srcu takođe novi HyperOS operativni sistem. Telefone krase i unapređene Leica kamere, dok Pro model staje na crtu iPhone 15 seriji, barem na strani dizajna jer je dostupna i titanijumska verzija ovog telefona.

Xiaomi 14 Pro dobio i ravne metalne ivice

Flegšip serije, Xiaomi 14 Pro udaljava se od zakrivljenih ivica za razliku od svog prethodnika i umesto toga ima ravne metalne strane, a njegov okvir ima završnu obradu koja je kao ogledalo. Sistem kamera na zadnjoj strani smešten je u „ostrvo“ kvadratnog oblika u metalnoj maski.

Predvodnik serije je većih dimenzija i ima ekran dijagonale 6,73 inča sa rezolucijom od 1440×3200 piksela, dok je panel LTPO OLED tipa sa brzinom osvežavanja 120 Hz. To su uglavnom iste specifikacije kao i kod Xiaomi 13 Pro uređaja. Međutim, ekran novog telefona ima maksimalnu osvetljenost od 3000 nita i prekriven je Xiaomi Longjing Glass staklom u svrhu izdržljivosti. Kompanija kaže i da su ivice tanje na svakoj strani ekrana, koje imaju blagi nagib ka metalnom okviru.

Dostupan je u crnoj, beloj i zelenoj boji, ali tu je i ekskluzivna titanijumska specijalna verzija ovog uređaja koju nema osnovni model, sa mat stranom od legure titanijuma, kao što su insajderi ranije i tvrdili.

Kada su u pitanju kamere, Xiaomi je napustio jednoinčni senzor i umesto njega za glavnu kameru premijerno predstavlja novi Light Hunter 900 senzor sa prilagođenim Leica Summilux sočivom. On ima 50 MP i veličine je 1/1,31 inča sa veličinom piksela od 1,2 mm i 13,5 EV dinamičkim opsegom. Prilagođeno Leica sočivo od 23 mm pruža promenljivi otvor blende od f/1,42 do f/4,0 što može učiniti da se osećate kao profesionalni fotograf. Novo sočivo je oko 80 posto svetlije od onog na istom modelu prethodne serije.

Sistem kamera podrazumeva i telefoto kameru od 75 mm i otvor blende od f/2,0 sa elementima automatskog fokusa. Ona će moći da pravi „obične“ fotografije sa 40 MP, dok će u portretnom režimu koristiti 50 MP.

Treća, ultraširoka kamera ima 50 MP i f/2,2 otvor blende, sa marko mogućnostima od 5 cm. Na prednjoj strani, isto kao i na osnovnom modelu nalazi se selfi kamera sa 32 MP.

Kao što su glasine ranije i sugerisale, ovaj telefon pokreće sveže predstavljeni Snapdragon 8 Gen 3 čipset nastao u TSMC 4 nm proizvodnom procesu. On je uparen sa LPDDR5x RAM opcijama od 12 ili 16 GB koje su u konfiguraciji dostupne u kombinaciji sa 256/512 GB ili 1 TB UFS 4.0 prostora za čuvanje podataka.

Kapacitet baterije je 4880 mAh, a ona se može puniti na 120 W žično ili 50 W bežično. Cene za ovaj model telefona, u zavisnosti od izbora konfiguracije kreću se između 4999 juana, odnosno otprilike 650 evra kada se valuta konvertuje, pa do 5999 juana odnosno do oko 780 evra za opciju sa najviše memorije.

Xiaomi 14 serija podrazumeva i sasvim solidan dodatak flegšipu u vidu osnovnog modela

Xiaomi 14 telefon izgleda kao zaista dobra dopuna ovoj seriji, sa logično, nešto slabijim specifikacijama, ali ne i lošim.

Ovaj telefon deli novi simetrični dizajn sa Pro modelom, iako je njegov prethodnik iz serije 13 takođe imao ravan okvir i ćoškastije uglove. Sa svojim prethodnikom, međutim, deli iste dimenzije: 152,8 mm dužine, 71,5 mm širine i 8,20 mm debljine.

Xiaomi 14 dolazi sa dve završne obrade, što menja stvari kada je u pitanju težina. Staklena verzija teži 193 grama, dok nešto lakši, kožni model od „nano kože“ ima 188 grama.

Ekran je takođe zadržao dužinu dijagonale od 6,36 inča, ali ima veću rezoluciju sa 1200×2670 piksela, sa ostalim istim specifikacijma kao i njegov Pro „brat“. Odnosno, telefon ima LTPO OLED panel sa 120 Hz brzinom osvežavanja i istom osvetljenošću od 3000 nita.

Kamere su naizgled iste kao i na boljem modelu serije, ali ipak postoje suptilne razlike. Glavna kamera sa 50 MP ima isti Light Hunter senzor (u prevodu: Lovac na svetlost) veličine 1/1,31 inča i 1,2 mm veličinom piksela, međutim njegovo sočivo nema promenljivi otvor blende već fiksni otvor od 23 mm i f/1,6.

Fizičke telefoto karakteristike su iste i imaju OIS, ali ultraširoka kamera iako sa 50 MP, nema autofokus i makro mogućnosti.

I ovaj telefon pokreće jaki Snapdragon 8 Gen 3 procesor, sa 8/12/16 GB LPDDR5x RAM-a i istim opcijama za UFS 4.0 skladište od 256/512 GB ili 1 TB.

Baterija je nešto slabija u odnosu na flegšip i ima kapacitet 4610 mAh, koja se može puniti na 90 W žično ili 50 W bežično. Boje u kojima je on dostupan su: bela, crna, tamno zelena i svetlo ljubičasta. Xiaomi 14 je u Kini dostupan u cenovnom rangu od 3999 juana (oko 520 evra) do 4999 juana ( oko 650 evra) u najboljoj verziji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. KRESOJEVIC

    Лепо је све то. Али јако сам тужан, нема рецензије Шаоми 13т, а верујте ми на другим местима не желим да гледам клипове и рецензије. Очекујем да ви снимите ту рецензију 🙏😊

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi