I Brave dobija AI pomoćnika, prvo stiže na desktop verziju pregledača

Pridružujući se listi internet pregledača koji imaju funkcije veštačke inteligencije, i Brave dobija AI pomoćnika. Zove se Leo i prvo stiže na desktop verziju

I Brave dobija AI pomoćnika, prvo stiže na desktop verziju pregledača

Uz poznate internet pregledače kao što su Opera i Bing, sada i Brave dobija AI pomoćnika koji se zove Leo. Za početak, on će biti dostupan na dekstop verziji, a u narednim mesecima stići će i za Android i iOS operativne sistema na telefonima.

Na blogu Brave sajta istaknuto je da počinje ažuriranje pregledača koje će korisnicima omogućiti pristup funkcijama veštačke inteligencije, pa, ukoliko ste njegov ljubitelj očekujte novine u narednim danima.

Brave je predstavio svog Leo AI pomoćnika još u avgustu ove godine, putem svog eksperimentalnog kanala Nightly i od tada ga testira. Asistent je zasnovan na velikom jezičkom modelu Llama 2, koji su zajedno razvili Microsoft i Meta za komercijalne i istraživačke svrhe.

Baš kao što je to slučaj i sa drugim digitalnim asistentima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, korisnici će i od Lea moći da traže da uradi različite zadatke. U njih spadaju pravljenje sažetka veb stranica ili drugih tekstova, kao i generisanje novog sadržaja.

Leo zasnovan na Llama 2 modelu biće besplatan dostupno svima, ali je Brave takođe predstavio još jednu verziju pomoćnika koja se plaća, a sposobna je „za razgovore većeg kvaliteta“. Ta verzija zove se Leo Premium i pokreće je Claude Instant kompanije Anthropic. Tako Brave dobija AI u dve verzije, a pretplatnička će moći da pruža duže i detaljnije odgovora.

Međutim, ova verzija će koštati čak 15 dolara mesečno, ali će njeni korisnici dobiti prioritet u čekanju ukoliko asistenta koristi mnogo ljudi od jednom, kao i rani pristup novim funkcijama.

Brave Software u saopštenju naglašava da Leo čuva privatnost korisnika, kao i da se razgovori sa ovim pomoćnikom ne čuvaju na njegovim serverima. Odgovori asistenta se navodno odmah brišu i ne koriste se za obuku AI modela. U istom tekstu piše i da pomoćnik takođe ne prikuplja IP adrese korisnika, kao ni njihove lične podatke koji bi mogli da ih identifikuju. Osim toga, da biste koristili Brave pomoćnika, nećete morati ni da napravite nalog.

Međutim, u julu ove godine, Brave se našao na udaru kritika nakon optužbi za prodaju informacija zaštićenih autorskim pravima baš za obuku modela veštačke inteligencija, bez autorskog pristanka. Šef pretrage u kompaniji Žozep Pužol rekao je tada kao odgovor na optužbe da Brave Search ima pravo da monetizuje i postavlja uslove usluge.

Ipak, ukoliko ne brinete o autorskim pravima, slobodno možete koristi Leo pomoćnika koji će u narednim danima u fazama stizati korisnicima širom sveta. Četbot će baš kao i na drugim pregledačima, imati bočnu traku u uglu pregledača koja će omogućavati korisnicima da razgovaraju sa njim. Koliko će i da li će biti bolji od konkurencije, videćemo ubrzo po njegovom izlasku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi