Izgleda da iPhone vlasnici ne vole Chrome

Safari je rastuća opasnost po Google Chrome, kako na pametnim telefonima i tabletima, tako i na desktop računarima.

 
Poznato je da su korisnici unutar ekosistema kompanije Apple mahom okrenuti od ostatka ponude. MacOS i iOS dolaze sa svojim setom preinstaliranih programa koji ispunjavaju ogroman deo zahteva onih koji se odluče da sebi priušte jedan od njihovih proizvoda. Jednostavno, Apple ima rešenje za sve.
Ako ćemo iskreno, i kompanija Apple svesno ohrabruje svoje korisnike da ostanu unutar njihovog ekosistema i da ne gledaju baš preterano u rešenja dostupna sa druge strane žice. Poznata je debata oko plavih i zelenih balončića za razmenu poruka u iOS-u. Etiketiranje korisnika na ovaj način jasno stavlja do znanja ko jeste, a ko nije zagrizao jabuku.
Jedni ili drugi?
Tako je i za druge programe. Zašto koristiti Adobe Premier za obradu video zapisa kada je dostupan Final Cut Pro? Čemu Google Maps kada je tu Apple Maps? A sada dolazimo i do nama najzanimljivijeg programa, Safari pretraživača. Zar će neko stvarno instalirati Chrome na svom telefonu ili računaru pored njega?
Uspon Safari pretraživača
Google Chrome najpopularniji je internet pretraživač na planeti, i to je činjenica jer čak 64% onih koji pretražuju internet koriste Chrome. Na primer, on u čitavom Android svetu dolazi kao preinstalirani pretraživač na uređajima ogromne većine proizvođača osim nekoliko, uključujući Samsung i Huawei (koji sada ima svoj OS i svoju prodavnicu aplikacija).
StatsDesktop.jpg
Sa druge strane, svaki iPhone i svaki računar, bilo stoni ili prenosni koji pokreće MacOS, dolazi sa Safari pretraživačem. Što je i razumljivo. Kompaniji Apple ekosistem je sve, i tako uopšte ne iznenađuje ovakav podatak. I Microsoft svima prvo ponudi Edge, kao što je nekada Internet Explorer, taman da imate gde da ukucate „Chrome download“ u polju za pretragu.
Ali upravo to i jeste najbitnija činjenica u celoj ovoj priči – Apple korisnici najvećim svojim brojem uopšte ne žele da instaliraju bilo koji drugi pretraživač. Safari je dovoljan, pa i više nego dovoljan, a to govore i brojke.
Statistika
Kako prenosi portal TechRadar, a prema istraživanju kompanije Atlas VPN, u ovom trenutku, više od 20 posto svih korisnika interneta upotrebljava Safari pretraživač za surfovanje. Ovo je prvi put da je Safari preuzeo jedan toliko segment tržišta, tj. da je prešao 20% korisnika.
Smartphones.jpg
Imajući u vidu kako iOS uređaji drže 18% tržišta, a MacOS 15% jasno je da više od 90 procenata svih onih koju upotrebljavaju Apple uređaje ne koriste Chrome, Firefox, odnosno ništa sem Safari pretraživača. Izgleda da je njihov ekosistem samoodrživ, bez obzira na procente, a Chrome koriste samo oni koji na iPhone dolaze sa Android OS-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi