Jedan od popularnih trikova za instalaciju Windows 11 na starijim računarima uskoro više neće raditi

Za većinu ljudi, instalacija Windows 11 je prilično jednostavna. Sve dok ispunjavate hardverske zahteve i imate ključ za registraciju, proces instalacije Windows 11 je jednostavan

Jedan od popularnih trikova za instalaciju Windows 11 na starijim računarima uskoro više neće raditi

Međutim, šta ako vaš računar ne ispunjava zahteve za Windows 11 i ne možete (ili ne želite) da nadogradite svoju PC mašinu? Zvanično alternativno rešenje je da ostanete na Windows 10.

Postojala je i manje zvanična opcija: korišćenje popularnog trika da se zaobiđu hardverske provere za Windows 11, što omogućava instalaciju na nekompatibilnim računarima.

Nažalost, prema jednom Windows Insideru (@TheBobPony na X/Twitter-u), Microsoft je učinio ovaj trik neupotrebljivim.

Zašto popularni trik više ne funkcioniše?

Evo kako je trik ranije funkcionisao: ako ste koristili /product server kao parametar pri pokretanju instalacionog fajla za Windows 11, sistem bi tretirao vaš računar kao server i zaobišao hardversku proveru kompatibilnosti.

Počevši od nedavno objavljene verzije Build 27686 za Windows 11 Insidere koje je povećalo maksimalni kapacitet FAT32 sa 32GB na 2TB , prethodno navedena opcija zaobilaženja je onemogućena. Bar tako tvrdi pomenuti insajder.

Prema detaljnijim informacijama koje je objavio u odgovorima, trik i dalje funkcioniše u live verziji Windows 11 verzije 24H2. Međutim, u budućoj verziji koja se bazira na Insider build-u, trik verovatno više neće biti moguć.

To je razumna pretpostavka, s obzirom na to da Microsoft stalno blokira ovakva zaobilaženja. Na primer, Microsoft je nedavno uveo meru koja onemogućava instalaciju Windows 11 bez Microsoft naloga.

Postojali su rizici kod ovog zaobilaznog rešenja

Iako može biti primamljivo zaobići proveru kompatibilnosti, istina je da sistemski zahtevi postoje sa dobrim razlogom i Microsoftovo blokiranje ovog rešenja nije sasvim neopravdano.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Za početak, ako se vaš sistem tokom instalacije Windows 11 predstavi kao server, više nećete primati funkcionalna ažuriranja. Pored toga, ako instalirate Windows 11 na nekompatibilnu mašinu, verovatno ćete osetiti određeni stepen nestabilnost sistema u radu.

Dakle, može biti krajnje frustrirajuće i rizično ne dobijati nadogradnje na Windows 11, čak i kada to zaista želite, posebno u slučaju bezbednosnih i sigurnosnih nadogradnji.

Za sada, možete nastaviti koristiti Windows 10, ali kada podrška za Windows 10 prestane u oktobru 2025. godine, moraćete doneti tešku odluku: nadograditi računar ili platiti za produžetak sigurnosnih ažuriranja za Windows 10, prenosi PC World.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. lepi kokan

    Виндоуз 11 и ПЦ Ворлд... дуо фантастикус за забаву и комику ...

  2. NevisStarShine

    Windows 10 LTSC i mirni ste što 2027. E tada će biti vreme da se zameni i7 4770.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi