Kineski hakeri dugo su ukorenjeni u kritičnoj infrastrukturi SAD, tvrde američki zvaničnici

Poslednjih pet godina, kineski hakeri kriju se u kritičnoj infrastrukturi SAD i „vrebaju“ iza kulisa transporta, vode, struje i drugih klučnih sektora

Kineski hakeri dugo su ukorenjeni u kritičnoj infrastrukturi SAD, tvrde američki zvaničnici

Pažljivo skrivajući svoje tragove, kineski hakeri su imali prilike da u bilo kom trenutku u poslednjih pet godina izvrše napad na mete u SAD. Ovo tvrde američki zvaničnici u izveštaju na 50 strana o temi hakera iz Kine, do čijeg je dela došao CNN. Javna verzija celog dokumenta trebalo bi da bude objavljena sledeće nedelje, a u delu izveštaja piše da je dugotrajna hakerska prisutnost u kritičnoj infrastrukturi države veliki izazov, s obzirom na potencijal za ozbiljan sajber napad.

Preduzete mere protiv ove vrste pretnje uključuju napore Federalnog istražnog biroa (FBI) i Ministarstva pravde SAD, koji su izdali nalog za ažuriranje softvera podložnog hakerskim napadima. Ovaj korak znači suzbijanje kineskih sajber napada daljinskim onesposobljavanjem sistema koji su potencijalna meta. Do sada je postignut uspeh u uklanjanju zlonamernog koda sa nekoliko stotina internet rutera, koji su predstavljali potencijalne tačke ulaska za kineske hakere.

Predstojeći izveštaj otkriva koliko dugo ovo traje i koliko bi eventualni napad mogao da bude loš po bezbednost Amerike. Analiza izveštaja postavljena je tako da detaljno opisuje tehnike hakera, istovremeno pružajući smernice kompanijama iz važnih infrastrukturnih sistema o tome kako da se zaštite. Trenutno navodno nema indicija o zlonamernom delovanju, ali je potrebno preduzeti ozbiljne korake kako bi se ojačala zaštita.

Hakeri su navodno započeli aktivnosti infiltracijom u IT sisteme, a zatim su prodirali ka ključnim tehnološkim komponentama koje podržavaju američku infrastrukturu. Oni su takođe upadali u sisteme sigurnosnih kamera u određenim objektima, i imali su pristup sistemima za prečišćavanje vode, stoji dalje u izveštaju.

Prošle nedelje je direktor FBI Kristofer Rej izrazio zabrinutost pred američkim Kongresom, upozoravajući na spremnost kineskih hakera da „izazovu haos“ u kritičnim infrastrukturnim sistemima SAD. On je tada, kao i u nekim prethodnim slučajevima u vezi sa Kinom, naglasio da „sajber pretnje predstavljaju realnu opasnost po fizičku bezbednost zemlje“.

Međutim, nisu problem samo kineski hakeri. Ranije izjave američkih zvaničnika sadržale su navode da je rizik po nacionalnu bezbednost i pristup Kine naprednoj tehnologiji za proizvodnju čipova ili posedovanje samih naprednih čipova. Upravo taj „strah” za državnu bezbednost otvorio je jedno sasvim novo poglavlje u svetu, a to je tehnološko-trgovinski rat između ove dve, ali i drugih država, nakon što su SAD uvele sankcije Kini u industriji čipova, što je potom izazvalo niz drugih posledica. Sada su na pijedestal, opravdano ili ne, očigledno stigli i hakeri, zbog čega ubuduće možda možemo očekivati zahuktavanje odnosa ove dve države.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. sdnenad

    Ma da, u Americi su za sve krivi Ruski ili Kineski hakeri. Od vodovoda i kanalizacije do izbora Predsednika.

  2. smith_bre

    Ma da, u Americi su za sve krivi Ruski ili Kineski hakeri. Od vodovoda i kanalizacije do izbora Predsednika.

    A ko je kriv u Kini i Rusiji?

  3. RingeRaja

    Uvek je neko drugi kriv.

  4. Cineman

    A ko je kriv u Kini i Rusiji?

    Amerikanci. :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi