Lista novih Google Messages funkcija koje očekujemo u bliskoj budućnosti

Google Messages stalno testira nove funkcije putem A/B testiranja, ali njihova implementacija vremenski je zahtevna, no tu je lista onih koje uskoro očekujemo

Lista novih Google Messages funkcija koje očekujemo u bliskoj budućnosti

Kao i većina drugih Google aplikacije, i Google Messages prolazi kroz A/B testiranja koja dozvoljavaju upoređivanje različitih vrsta poruka za merenje najboljeg učinka svake od njih. Ipak u slučaju RCS/SMS implementacije, zvanično uvođenje novih funkcija u stablinim verzijama zna da potraje, čak i nakon što one izađu iz beta verzije. U nastavku teksta je lista novih Google Messages funkcija koje bi u narednom periodu trebalo da očekujemo na Android telefonima u skladu sa testiranjem koje kompanija obavlja.

Google Messages funkcije koje su zvanično u beta verziji

Jedna od funkcija koje su u beta verziji su, između ostalog prilagođeni balončići poruka sa RCS pozadinom. Iako još nisu široko dostupni u stabilnoj verziji Google Messages, ova funkcija omogućava personalizaciju tih istih mehurića, odnosno balončića u kojima šaljemo poruke u aplikaciji. Osim kroz podešavanje Change Colors u meniju konverzacije, menjaju boja beta testeri sada mogu da pristupe direktno sa stranice sa detaljima o kontaktu, odnosno Contact Details.

Nakon biranja opcije promene boja, pojaviće se korisnički interfejs za biranje jedne od devet opcija: podrazumevana, plava, svetloljubičasta, telena, monohromna u sivoj skali, narandžasta, ljubičasta, roze i tirkizna. Nakon odabira boje, neće se promeniti samo balončići poruka već i pozadina konverzacije u skladu sa njenom nijansom. Ipak, ovo je trenutno dostupno samo za RCS, a ne i SMS poruke, naglašava 9to5Google.

Još jedna funkcija u beta fazi su i namenski „efekti ekrana”. U novembu Google je pominjao više od 15 ekranskih efekata, ali do sada su implementirana samo dva, u temama kao što je ljubav koji se ogledao u srcima i odobravanje, koji se ogledao u efektima i nalepnicama podignutih palčeva.

Sledeća funkcija je Magic Compose, koja se odnosi na sposobnost predlaganja i sastavljanja poruka korišćenjem Gemini Nano modela veštačke inteligencije na uređaju. Ova funkcija već je dostupna na Pixel 8 Pro i Galaxy S24 seriji telefona, a kod drugih telefona razgovori se šalju u oblak.

Funkcije koje je kompanija najavila ili su ih testeri slučajno primetili „u divljini“

Predstojeća funkcija je Gemini AI četbot u Google Messages aplikaciji. Ovaj četbot biće optimizovan za telefone, a treba, između ostalog, i da omogućava razgovor korisnika sa njim. On uz to treba i da pruža brže odgovore na pitanja i da obezbedi pristup Gemini ekstenzijama, kao što su Gmail, Drive, Maps, YouTube i druge, a takođe ima mogućnost generisanja slika.

Google je obavestio korisnike da će krajem februara početi sa testiranjem ove Gemini verzije na malom broju korisnika, ali za sada nema nijednog korisničkog izveštaja o tome.

Sledeća, funkcija je redizajn audio snimača, odnosno opcije Audio recorder, sa poništavanjem buke i tzv. glasovnim raspoloženjem. Krajem novembra Google je najavio redizajn korisničkog interfejsa za snimanje glasa, koji treba da dođe kao namenski panel sa velikim kontrolama i opcijom poništavanjem buke. Takođe, najavljeni su „glasovno raspoloženi”, vizuelni efekti koji odražavaju emocije iz glasovnih poruka.

Funkcija „Profiles” (Profili), trebalo bi da omogući svakome da odredi koje ime i sliku drugi korisnici vide u razgovoru. Ova funkcija, koja je sredinom novembra već stigla do nekih korisnika, omogućava personalizaciju iskustva u Google Message, a dostupna kroz Messages settings > Advanced > Profile discovery.

Drugačije biranje ćaskanja, odnosno četova trebalo bi da bude omogućeno kroz novi interfejs preko celog ekrana, sa nedavnim razgovorima na vrhu i punom listom kontakata ispod i opcijom za biranje primaoca, umesto dosadašnjeg iskačućeg prozora Select conversation. Ova funkcija se već pojavila nekim korisnicima, posle čega je povučena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi