Microsoft predstavio PC Manager, besplatnu aplikaciju za čišćenje i ubrzavanje rada računara

U javnoj beta verziji dostupna je besplatna Microsoft aplikacija PC Manager kao alatka za ubrzavanje rada računara za Windows 10 i 11 operativne sisteme

Microsoft predstavio PC Manager, besplatnu aplikaciju za čišćenje i ubrzavanje rada računara

Nova besplatna Microsoft aplikacija služi za „proveru zdravlja“ računara koji rade na Windows 10 i 11 operativnim sistemima i zove se PC Manager. Funkcioniše slično kao nekada popularna aplikacija CCleaner preko koje se mogu očistiti nepotrebni fajlovi, a ima i neke funkcionalnosti programa Task Manager poput prikazivanja koliko memorije koriste trenutno otvoreni programi i nudi upravljanje njima.

Za poboljšanje rada performansi računara nekada je bilo neophodno da se prate njegovi procesi koji su radili na sporim hard diskovima i lošijim operativnim sistemima, ali danas su stvari malo drugačije s obzirom na to da su sada prisutni i SDD-ovi koji sami po sebi ubrzavaju stvari. Međutim, hard diskovi i dalje nisu otišli u istoriju, a danas postoje besplatni uslužni programi koji nam omogućavaju da optimizujemo performanse. Microsoft je sada konačno napravio sopstvenu besplatnu aplikaciju koja nam ovo omogućava.

Aplikacija je u javnoj beta verziji, a dostupna je za preuzimanje na sajtu kompanije.

PC Manager i kategorije funkcija

U meniju Cleanup nudi četiri glavne kategorije opcija preko kojih se može ubrza rad kompjutera: Health check, Storage managment, Process managment kao i Startup apps. Na dnu ekrana, nalazi se i meni Security koji prikazuje da li su dostupna ažuriranja za operativni sistem kao i podešavanja za zaštitu podrazumevanog internet pregledača. Na sreću, aplikacija vas ne primorava da podesite Edge kao podrazumevani pregledač.

Nakon instalacije, program će se uključivati zajedno sa sistemom, a tokom vremena automatski će se ažurirati.

Ipak, ove opcije mogu se promeniti u podešavanjima u gornjem desnom uglu aplikacije, a sam prozor aplikacije automatski će biti „pričvršćen“ za desni deo desktopa, međutim i on se može pomerati ili minimizovati po potrebi s obzirom na to da prozor nije baš malog formata.

PC Manager: Health check

Prva opcija u meniju za čišćenje je Health check odnosno „provera zdravlja“ sistema i klikom na nju prikazivaće korisnicima eventualne nepotrebne fajlove kao što su keš memorija internet pregledača i sistema i privremeni fajlovi. Obeležavanjem ponuđenih stavki plavom kvačicom i klikom na dugme „Proceed“ aplikacija će očistiti fajlove.

Ispod pomenutih stavki, postoji i odvojeni meni koji nudi opciju onemogućavanja rada nekih aplikacija koje su rangirane po količini sistemskih resursa koje koriste na „nisko, srednje i visoko“. Tako Microsoft OneDrive spada u visoko rangiranje, a PC Manager ga može brzo isključiti takođe klikom na dugme „Proceed“.

Storage Manager ili upravljanje skladišnim prostorom

Druga kategorija je Storage Manager koja nudi „dubinsko čišćenje“ i upravljanje velikim fajlovima. Deep cleanup radi slično kao Health check, ali prikazuje veći broj fajlova koji se mogu očistiti sa posebnim akcentom na Windows aplikacije. Detalji svake skenirane stavke mogu se proveriti klikom na dugme Details i u skladu sa tim odrediti da li su vam svi označeni fajlovi zaista i potrebni.

Aplikacija pronalazi i nepotrebne ostatke redovnih Windows ažuriranja, koje su u ovom slučaju zauzele ubedljivo najviše prostora sa čak 1,2 GB memorije, od ukupno 1,3 GB pronađenih stavki za brisanje. U istom meniju nalaze se i opcije Manage apps i Storage sense, koje otvaraju eksterna podešavanja van aplikacije na Windows operativnom sistemu.

PC Manager kategorije slične kao i u Task Manager programu

Poslednje dve opcije u glavnom Cleanup meniju su Process managment i Startup apps. Prva pokazuje koji su programi trenutno uključeni i omogućava njihovo isključivanje ukoliko korisnici neki od njih u datom trenutku ne koriste.

Startup apps odnosi se na aplikacije koje se automatski uključuju zajedno sa računarom i takođe prikazuju nivo rangiranje resursa koji koriste kao nizak, srednji i visok. Na osnovu ovoga, ove aplikacije se direktno mogu isključiti iz programa, kao i u opciji Health check.

S obzirom na to da PC Manager trenutno deluje kao zaista korisna alatka, ne bi bilo iznenađenje da je Microsoft integriše u buduće Windows verzije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    микрософт поклања софтвер за убрзавање микрософтовог софтвера ???!

    перпетуум мобиле у најави

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi