Hard diskovi odlaze u istoriju 2028. godine?

Rouzmerin: “Poslednji hard diskovi (HDD) biće prodati 2028. godine, čime se okončava era magnetnog čuvanja podataka”

Hard diskovi odlaze u istoriju 2028. godine?

Kao što se delfini u „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa pozdravljaju sa ljudima na Zemlji rečima „doviđenja i hvala za sve ribe“, tako se i mi možemo pozdraviti sa magnetnim skladištenjem podataka „doviđenja hard diskovi i hvala za svu memoriju“!

Naime, poslednji mehanički hard disk biće prodat za samo pet godina, što će završiti čitavu eru načina na koji smo čuvali podatke, smatra Šon Rouzmerin iz kompanije Pure Storage specijalizovanoj za čuvanje memorije na SSD tehnologiji, koja podrazumeva čuvanje podataka po električnom principu, prenosi PC Gamer.

Ukoliko je Rouzmerin u pravu, to znači da se time stavlja tačka na 75 godina dugu istoriju hard diskova. Prvi računar koji je bio bio dostupan sa mehaničkim, magnetnim hard diskom je verovatno IBM 305 RAMDAC iz 1956. godine, koji je radio putem ventila, a ne tranzistora koji su poluprovodnički elementi u električnim kolima, kao što je to danas uglavnom slučaj.

Ovaj računar je imao barem 50 magnetnih ploča veličine 24 inča koje su mogle da skladište otprilike 5 MB memorije. Uprkos, u današnjem smislu te reči, tako malom memorijskom prostoru koji je mogao da podrži, ovaj računar je bio ogroman i ispunjavao je celu jednu veliku prostoriju.

Malo više od 50 godina kasnije, 2007. godine pojavili su se prvi hard diskovi sa memorijskim prostorom veličine jednog terabajta. Današnji najveći hard disk je veličine 26 terabajta, a najveći koji možete da ubacite u računar je model Western Digital Red Pro 22 TB SATA III koji se može kupiti za 700 evra.

Kako kaže Rouzmerin, tri posto svetske potrošnje struje je u data centrima podataka, a trećina toga ide na čuvanje podataka i skoro sva su na hard diskovima. Ako bismo njih ukinuli i prešli na fleš memoriju koja radi na NAND tehnologiji, smanjili bismo potrošnju energije za 80 do 90 posto na tržištu gde cene ovakvih skladišta memorija sve više opadaju. To, prema njegovom predviđanju znači da će hard diskovi završiti na smetlištu istorije.

Sa druge strane, očekivano je da neko ko se bavi skladištenjem podataka na SSD-ovima razmišlja ovako, pa njegova predviđanja treba uzeti sa dozom rezerve. Ipak smo hard diskove slali u penziju nekoliko puta u poslednjih desetak godina, ali nikako da nam to pođe za rukom…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
 1. Cineman


  View image at the forums

 2. Excalibur

  Hmmmm, potrosnja energije, brzina ili pouzdanost? Pre cu da idem na pouzdanost. S obzirom koliko sam podataka upisao i izbrisao sa mehanickih, SSD bi do sada riknuo najmanje 10 puta. Otprilike jednom godisnje. Dok ne izmisle storage koji ce da bude pouzdan kao mehanicki, a brz kao SSD ili brzi, ostace mehanicki jos neko duze vreme.

 3. RingeRaja

  Za drljanje sa podacima HDD je neuporedivo pouzdaniji od SSD-a....za sada. I drastično jeftiniji...

 4. Pouzdaniji jeste, ali ne bih rekao neuporedivo

 5. NShappy

  Za lagerovanje velike količine podataka i povremeni pristup, kada brzina pristupa nije bitna (a to su svi backup-i, baze velikih podataka i slično), HDD i dalje nema premca i po pouzdanosti i po ceni.

 6. sasa022


  View image at the forums


  SSD i HDD super hibrid ima kapacitet 700 PB, brzina 10 TB/s - Benchmark

  SAD su predstavile arhitekturu za sistem diskova koji se koristi na najjaćem superkompjuteru, a čini ga hibridna kombinacija SSD i HDD uređaja kapaciteta 700 PB


  View image at the forums

  benchmark.rs

 7. anobias9

  Ovaj lupeta.Ko ce da baci milijarde podataka u kantu za smece?Kada ssd bude jeftiniji od hard diska onda se mozda moze razmisljati o zameni.Cip kad izgori nema leka,kad hard disk se pokvari podaci ostaju na njemu.Jedino ako nova neka tehnologija dođe pa se omasovi do tog vremena i bude jeftinija e onda moze da bude to slucaj.Suvise ocigledno je da nije gledao na vise uglova.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi