Microsoft uvodi značajnu promenu u Windows 11 24H2 verziji sa kumulativnim ažuriranjima za kontrolne tačke 

Microsoft menja sistem ažuriranja sa dolaskom nove Windows 11 24H2 verzije poznatije kao Windows 11 AI. Čitav proces oko preuzimanja i instalacije postaje mnogo efikasniji i brži

Microsoft uvodi značajnu promenu u Windows 11 24H2 verziji sa kumulativnim ažuriranjima za kontrolne tačke 

Ranije danas, Microsoft je objavio novu, Windows 11 verziju za Insajdere u Dev kanalu i to u formi 26120.1252 build-a, pod oznakom KB5038603. Pored ispravki grešaka i nekoliko drugih poboljšanja u ovoj verziji, Microsoft je najavio novu funkciju ažuriranja sistema pod nazivom “kumulativna ažuriranja za kontrolne tačke.”

Ovo je još jedno poboljšanje povezano sa Windows Update procedurom koju uvodi Microsoft, slično onom gde IT i sistem administratori mogu upravljati instalacijama i funkcijom ažuriranja, umesto da budu primorani na njih.

U zasebnom blog postu na Microsoft Tech community sajtu, Maliha Qureshi, vodeći Principal Program Manager u kompaniji, objasnila je šta je to i kako će funkcionisati.

Microsoft uvodi jednostavniju i efikasniju proceduru Windows 11 ažuriranja

Qureshi piše: sa dolaskom Windows 11 24H2 verzije, uvodimo novi koncept kumulativnih ažuriranja za kontrolne tačke. Ovo će vam omogućiti da dobijete funkcije i sigurnosna poboljšanja putem najnovijeg kumulativnog ažuriranja kroz manje, inkrementalne korake i razlike koje sadrže samo promene od prethodnog kumulativnog ažuriranja za određene kontrolne tačke. Ovo znači da možete uštedeti vreme, zauzeće i prostor na hard disku.

U budućnosti, Microsoft će povremeno objavljivati kumulativna ažuriranja kao kontrolne tačke. Sledeća ažuriranja će se tada sastojati od:

  • Paketa datoteka ažuriranja povezanih sa kontrolnim tačkama
  • Novih paketa datoteka za ažuriranje koji sadrže inkrementalne binarne razlike u odnosu na verziju datoteka u poslednjoj kontrolnoj tački

Ovaj proces može se ponoviti više puta, čime se generiše više kontrolnih tačaka tokom životnog ciklusa određene verzije Windows-a. Windows 11, verzija 24H2, može spojiti sve kontrolne tačke i preuzeti i instalirati samo sadržaj koji nedostaje na uređaju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dakle, suštinski, ideja koja stoji iza ove funkcije je manje preuzimanja Windows ažuriranja, što znači da će se ažuriranja takođe primenjivati brže. Posledično, enablement paketi za glavna ažuriranja funkcija takođe mogu biti brzo instalirani zbog smanjenih veličina.

Microsoft objašnjava da će Windows 11 24H2 imati novi način isporuke takvih ažuriranja funkcija, tako da se razlike u narednim kumulativnim ažuriranjima generišu samo za najnoviju kontrolnu tačku. umesto za čitav RTM (release to manufacturing) verziju, što je bio slučaj do sada sa originalnom Windows 11 21H2 verzijom, piše Neowin.

Pored toga, zahvaljujući takvim kontrolnim tačkama, Microsoft kaže da će se i opterećenje na strani servera takođe smanjiti. Više detalja o kumulativnim ažuriranjima za kontrolne tačke, možete pronaći na zvaničnom blog postu Microsoft Tech zajednice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi