Podrazumevani programi će se lakše birati na Windows 11

Ne, to ne znači da će Windows 11 konačno prestati da nas podseća da Edge postoji, već da će podrazumevani programi lakše moći da se biraju i menjaju.

Podrazumevani programi će se lakše birati na Windows 11

Microsoft obećava značajne promene u načinu na koji Windows 11 upravlja time koje aplikacije funkcionišu kao podrazumevani programi i automatski otvaraju određene datoteke, kao i kako korisnici mogu da izaberu programe koje će zakačiti u svoj Start meni na desktopu ili Taskbar-u.

Nova deep link URI šema za podešavanja će omogućiti developerima da pošalju korisnike direktno na mesto u podešavanjima gde će moći da menjaju koji je program podrazumevan za određene tipove linkova ili fajlova, piše Ars Technica.

Na svom blogu Microsoft ovo opisuje kao “principijelni pristup zakačenim aplikacijama i podrazumevanim Windows podešavanjima”. Nove promene bi trebalo da se pozabave nekim problemima koje je Windows 11 sa sobom doneo, kao i da prilagode izgled Windows operativnog sistema tako da izgleda sličnije onome što koristimo na iOS ili Android uređajima.

Kada je Windows 11 predstavljen, dobili smo jedan neuredan sistem podešavanja podrazumevanih programa, što je bio korak unazad u odnosu na Windows 10. Novi operativni sistem je zahtevao od nas da prolazimo kroz svaki pojedinačni tip fajlova, umesto da samo izaberemo željeni pregledač ili editor slika.

Ovo je zapravo izazvalo zabrinutost kod konkurentskih pregledača kao što su Mozilla, Opera i Vivaldi, jer je odabir podrazumevanih aplikacija namerno otežan i zakomplikovan, kako bi vas obeshrabrili da ih menjate.

Prošle godine smo dobili ažuriranje koje je podešavanje podrazumevanog browsera ponovo svelo na samo jedan klik, ali deep link URI bi trebalo značajno da olakša ceo taj proces bez obzira na to šta podešavate.

Slično tome, standardizovani meni za dodavanje aplikacija na Taskbar mogao bi da olakša pristup aplikacijama koje najviše koristite.

Naravno, uvek je teško naterati developere da zaista koriste nove funkcije operativnog sistema, ali Microsoft kaže da je spreman da predvodi u tome tako što će izgraditi podršku za nove menije u Edge pregledaču čim budu dostupni.

Nema reči o tome da li će kompanija prestati da vas “pritiska” da pređete na Edge nakon što postavite novi podrazumevani pregledač, ali naše je da se nadamo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. CountMike

    Pa nije baš teško ni sada

  2. Maximuss

    Pa nije baš teško ni sada

    Pa nije teško ako te ne mrzi da za svaku ekstenziju dodeljuješ zasebnu aplikaciju...

  3. lepi kokan

    Ovo je prvi put da imamo takvu mogućnost!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi