Posle 28 godina službe, Windows bez WordPad programa postaje realnost

Microsoft je i zvanično objavio Windows bez WordPad programa, trenutno u Canary verziji za Windows Insider program, ali sa ciljem širenja ka masama

Posle 28 godina službe, Windows bez WordPad programa postaje realnost

Nakon prošlogodišnje najave, Microsoft je objavio Windows bez WordPad programa, odnosno verziju operativnog sistema na Canary kanalu namenjenom za pregled promena platforme pre nego što onda zvanično ode do svih korisnika. To znači da ovaj program za obradu teksta posle dugih 28 godina odlazi u penziju, nakon debitovanja u eri Windows 95.

Microsoft je opisao WordPad kao „zastarelu funkciju“, što ukazuje da ona više nije u razvoju i da je softverski gigant više neće uključivati u buduće verzije Windows 11. Iako je nova Windows 11 Canary verzija dostupna za preuzimanje samo za one u Windows Insider programu, ona odražava nadolazeće promene usmerene ka masama.

Počevši od ove verzije, aplikacije WordPad  i People više neće biti instalirane nakon što se izvrši čista instalacija operativnog sistema. U narednom periodu, WordPad će biti uklonjen. WordPad više neće moći ponov da se instalira. WordPad je zastarela Windows funkcija“, tvrdi Microsoft.

Godinama unazad, WordPad je bio besplatan procesor teksta koji ste dobijali sa operativnim sistemom, još od vremena Windows 95 verzije. Međutim, Microsoft sada preporučuje Word za rad sa dokumentima sa takozvanim obogaćenim tekstualnim sadržajima kao što su .doc i .rtf standardi, dok je Notepad preporuka za obične tekstualne dokumente poput .txt.

Windows 11 Insider Preview Build 26020 takođe treba da ukloni i Cortana pomoćnika, što je očekivani potez s obzirom na to da kompanija promoviše Copilot asistenta zasnovanog na savremenoj veštačkoj inteligenciji.

Ima li mesta za preokret ili Windows bez WordPad programa ipak jeste konačni scenario?

Pre pet godina, kompanija Microsoft planirala je da ukloni Paint program sa Windows 10 Fall Creator Update kao prvom verzijom operativnog sistema bez njega. Međutim, gigant je popustio pod pritiskom javnosti i velikim zahtevima za zadržavanje programa, čineći ovaj program za crtanje opcijom koja se ipak može instalirati putem Microsoft Store aplikacije.

Ne samo to, MS Paint se našao i na Windows 11 verziji i to sa dodatnim unapređenjima i redizajnom. S tim u skladu, ukoliko korisnici i dalje vole i koriste WordPad, te ponove svoje zahteve za zadržavanje programa, Microsoft bi mogao da ponovi scenario kao i u Paint slučaju.

Najzgodnije rešenje bi tu verovatno bilo da WordPad jednostavno bude dostupan za instalaciju putem prodavnice. Iako postoje mnoge alternative, WordPad dolazi kao podrazumevani program i imao je mnogo više funkcija za obradu teksta nego Notepad.

Međutim, s obzirom na to da je od prve najave prošlo više meseci, a da se zahtevi za zadržavanje programa nisu nešto naročito istakli u javnosti biće da je ovog puta stvarno „tata spalio Đenku“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NovemberWhisky

    Djenku je spalio tata a ne deda.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi