Pojedini evropski Windows korisnici moći će da deinstaliraju Edge, Bing, Cortana i druge programe

Microsoft je najavio da Windows korisnici u okviru Evropskog ekonomskog prostora očekuju proširenje OS funkcija, što je posledica usklađivanja sa EU zakonima

Pojedini evropski Windows korisnici moći će da deinstaliraju Edge, Bing, Cortana i druge programe

Windows korisnici u jednom delu Evrope, odnosno državama koje pripadaju Evropskom ekonomskom prostoru (EEP/EEA) uskoro dobijaju korisničko iskustvo i slobodu od kompanije Microsoft o kojoj drugi mogu samo da sanjaju. Naime, kako bi se uskladio sa EU zakonom Digital Markets Act (DMA), ovaj gigant mora da proširi funkcije operativnih sistema Windows 10 i 11, a neke od njih su mogućnost deinstalacije Edge pregledača i Bing web pretrage.

Najavljene promene detaljno je opisao tim Windows Insider Programs na svojoj blog objavi, a neke od njih su priželjkivali korisnici širom sveta u više navrata. Sada će jedna grupa ljubitelja ovog operativnog sistema u tome biti privilegovana zahvaljujući pritisku koji nameću zakoni u EU.

Šta sve dobijaju privilegovani Windows korisnici

Ovo deluje kao jedna prava mala pobeda korisnika u odnosu na velike tehnološke kompanije, jer je Microsoft poznat po pokušajima da natera ljude na razne načine da nastave da koriste Edge i Bing usluge. To uključuje postavljanje ovih proizvoda kao podrazumevanih u odnosu na, na primer Chrome i druge konkurentske proizvode, ali i prikazivanje iskačućih prozora tokom korišćenja Windows 10 i 11.

Međutim, oni evropski Windows korisnici na koje se promene odnose, moći će da deinstaliraju i aplikacije kao što su Camera, Cortana i Photos.

Još jedna značajna promena jeste uvođenje više opcija kompatibilnosti, što će korisnicima pružiti slobodu da biraju između svojih omiljenih provajdera na više mesta, piše u objavi. Kompanija posebno nabraja dve novine: Feeds u Windows Widgets Board i veb pretragu u Windows Search.

Prilikom pretrage aplikacija ili pristupanja listi svih aplikacija iz Start menija, Microsoft će sada prikazivati oznaku „System“ uz sistemske aplikacije, kako bi olakšao prepoznavanje sistemskih aplikacija. Opcija „All Apps“ biće preimenovana samo na jednostavno „All“.

Kompanija je dodala da će Windows pamtiti podrazumevana podešavanja koje su konfigurisali klijenti za linkove i vrste datoteka, uključujući standardne linkove u pregledačima (http, https) u EEA. Međutim, aplikacije same biraju kako otvaraju sadržaj na Windows OS, a neke Microsoft aplikacije će upravo izabrati otvaranje veb sadržaja kroz Microsoft Edge.

Mnoge od ovih promena u skladu sa DMA već su dostupne sa ažuriranom Windows 11 verzijom 23H2 u Release Preview kanalu. Promene stižu i na Windows 10, ali specifičan datum i dalje nije objavljen.

Kompletne promene trebalo bi da budu dostupne do 6. marta 2024, kako bi bile spremne za momenat kada DMA stupa na snagu. Zemlje u koje će promene u Evropi sigurno stići su: članice Evropske unije, ali i Island, Lihtenštajn i Norveška. Trenutno nije jasno da li će se promene odraziti i na države koje su se na jedan način obavezale na usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, među koje spada i Srbija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Markenzi93

    Za debloat win-a ne mora da se bude u EU, svakako dobro su se izborili

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi