Microsoft testira brisanje Camera, Photos i drugih Windows 11 aplikacija u podešavanjima

Podrazumevane Windows 11 aplikacije poput Camera i Photos, do kraja godina možda više neće smetati, jer Microsoft testira brisanje direktno u podešavanjima

Microsoft testira brisanje Camera, Photos i drugih Windows 11 aplikacija u podešavanjima

U okviru Windows Insider programa za testiranje novih funkcija, dostupna je nova verzija operativnog sistema Windows 11 kojom Microsoft testira brisanje podrazumevanih aplikacija, piše PC World. To znači da bismo u budućnosti mogli da obrišemo podrazumevane programe kao što su Camera, Photos, People apps i Cortana u meniju “Settings”, bez potrebe za posebnim alatima.

Microsoft decenijama unazad puni svoje Windows verzije sumnjivo neophodnim programima koji se ne mogu direktno obrisati iz sistema. Međutim, isto toliko, mnogi su se dovijali na razne načine i uspevali su da uklone nepotrebne podrazumevane programe uz pomoć nezavisnih alata.

Neki od njih odlazili su toliko daleko da su kreirali sopstvene „olakšane“ OS verzije, prilagođene da ne opterećuju resurse sistema. Na sreću, u predstojećem Windows 11 izdanju, možda više neće morati da idu u tako drastične poteze, jer nova test verzija omogućava uklanjanje nekih programa preko podrazumevanog interfejsa za deinstalaciju u podešavanjima.

Svi ovi podrazumevani programi, naravno bez Cortana pomoćnika, imaju dostupne alternative drugih proizvođača.

Umesto Windows aplikacije za fotografije tu su IrfanView ili Paint.NET ili Chrome Remote Desktop umesto Microsoft MSTSC programa.

Konkretno je u pitanju Canary build 25931 koji testerima omogućava ove opcije, a ukoliko prođe testiranje, funkciju bismo mogli da vidimo u zvaničnom izdanju već do kraja ove godine. Ova verzija uz to uključuje i ažuriranje za Unicode Emoji 15 podršku kao i univerzalnije alate za glasovne funkcije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi