Google vuče EU za rukav da bi naterao Apple da prihvati RCS standard

Borba za ujedinjenje zelenih i plavih balončića ne staje, a uz javne apele, sada vidimo da Google vuče EU za rukav da bi naterao Apple da prihvati RCS standard

Google vuče EU za rukav da bi naterao Apple da prihvati RCS standard

Tehnološki gigant Google navodno je potpisao pismo zajedno sa mobilnim operaterima na tlu Evropske unije u kojem od regulatora traži da praktično natera kompaniju Apple da prihvati RCS standard razmene poruka. S obzirom na to da je Apple odbio da prihvati javne apele da uskladi svoj iMessage servis za razmenu poruka sa onim koji su dostupni na Android telefonima, sada Google vuče EU za rukav da reši ovaj problem pozivajući se na novi Zakon o digitalnim tržištima (DMA).

Problem koji tehnološki gigant pokušava da reši ogleda se u tome što su takozvani plavi balončići, koji predstavljaju poruke u Apple iMessage servisu, nekompatibilni sa zelenim balončićima koji predstavljaju poruke na Android uređajima preko Google Messages razmene poruka. Pomenute razlike nisu samo u boji, već upravo u funkcionalnosti jer su neke opcije na ove dva servisa za razmenu poruka onemogućene ili potpuno nevidljive na drugoj strani, što stvara probleme u komunikaciji između korisnika iOS i Android operativnog sistema.

Google i mobilni operateri sada od Evropske unije traže da Apple iMessage servis bude regulisan kao „osnovna usluga“ u skladu sa novim EU DMA zakonom. Obeležavanje ove iOS aplikacije na taj način praktično bi primoralo Apple da svoj servis za razmenu poruka učini kompatibilnim sa drugim aplikacijama za komunikaciju na Android OS.

Pomenuti zakon koji treba da stupi na snagu sledeće godine, zahteva da tehnološki giganti ne favorizuju sopstvene sisteme i ne ograničavaju nezavisnim kompanijama da rade unutar njih. Pismo grupe mobilnih operatera i kompanije Google stiže upravo u vreme dok Evropska komisija istražuje da li iMessage ispunjava uslove koje treba regulisati novim DMA pravilima, piše The Financial Times.

Ukoliko tužakanje kod regulatora EU prođe, to znači da će Apple morati da prihvati RCS tehnologiju razmene poruka i uskladi svoju uslugu sa drugima. RCS predstavlja novi standard komunikacije i to je u stvari skraćenica od engleskih reči Rich Communication Services, koji ima za cilj da zameni SMS i MMS. Funkcionalnosti ovog standarda podrazumevaju podršku za razmenu većih fajlova, veći broj karaktera u porukama i druge karakteristike dopisivanja koje su uobičajene na internet aplikacijama za razmenu poruka.

Iako sada Google vuče EU za rukave i „tužaka“, prvo je pokušao da reši problem „drugarski“

Kompanija koja je svoju slavu stekla preko svog internet pretraživača Google, bila je veoma glasna u svojoj želji da Apple usvoji RCS, međutim, to je bilo bezuspešno. Nedavno se čak i južnokorejski proizvođač telefona Samsung pridružio javnom apelu za ujedinjenje u RCS tehnologiji putem zanimljive kampanje u kojoj je Apple predstavljen kao roditelj koji brani zaljubljenom paru da bude zajedno. Zaljubljeni par, je, naravno, personifikacija zelenih i plavih balončića u porukama dva servisa.

Ukoliko u ovoj borbi tehnoloških giganata Google uspe da odnese konačnu pobedu, to ne bi bio prvi put da Apple bude primoran da napravi promene u svom ekosistemu proizvoda i usluga. Zbog zakona koje je uvela Evropska unija, američka kompanija morala je da na svoje telefone doda USB-C port za punjenje i prebacivanje podataka, što je zvanično krenulo sa iPhone 15 serijom telefona.

Međutim, Apple ponovo pokušava da se razlikuje od drugih, jer samo vlasnici skupljih Pro telefona nove serije imaju opciju bržeg USB-C porta za punjenje i prebacivanje podataka. Verzija USB 3.2 koju imaju skuplji modeli serije podržava transfer podataka od 10 Gbps, dok su dva osnovna modela ostala ograničena na USB 2.0 koji ima 20 puta manju brzinu, odnosno 480 Mbps.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi