Samsung pustio kritično važno ažuriranje za milione korisnika Galaxy telefona

Važno Samsung ažuriranje sadrži obavezni junski paket softverskih zakrpa, ali nedostaju Qualcomm popravke upravljačkog softvera za čipset

Samsung pustio kritično važno ažuriranje za milione korisnika Galaxy telefona

Samsung je upravo objavio detalje o junskom paketu softverskih zakrpa za svoje vodeće modele mobilnih telefona. Ovaj paket ažuriranja se bavi rešavanjem problema u vezi Android i Galaxy ranjivosti, uključujući jednu kritičnu zakrpu koja bi trebalo da se instalira što pre, ali i nekoliko nedostajućih.

Samsung paket ažuriranja ne uključuje tri zakrpe iz originalnog Google ažuriranja – jedna je već uveliko  dostupna, dok se druge dve ne odnose na Samsung, pa i ne prave problem za korisnike Galaxy uređaja. Google paket junskih ažuriranja uključuje tri kritične Qualcomm popravke koje još uvek nisu ni navedene u Samsungovom paketu najnovijih ažuriranja.

To bi se uskoro moglo promeniti, ali može značiti i kašnjenje u dobijanju tih važnih popravki za Samsung uređaje, kao što smo mogli videli u prethodnim mesecima. Ranijih meseci, ažuriranja za komponente su praktično kasnile i do mesec dana.

Samsung sopstvene zakrpe od visokog stepena važnosti su ovog meseca slične prirode

Qualcomm praktikuje da direktno isporučuje pakete softverskih  zakrpa proizvođačima telefona tzv OEM-ovima i preporučuje da se te zakrpe što pre implementiraju na uređaje. Suprotno tome, Samsung jasno stavlja do znanja i upozorava korisnike da “neke zakrpe koje dolaze od dobavljača čipseta, možda neće biti uključene u sigurnosni paket ažuriranja ovog meseca. One će biti uključene u naredne sigurnosne pakete ažuriranja, čim budu spremne za isporuku krajnjim korisnicima.”

Gde su ažuriranja komponenti od zaista kritične važnosti, bilo bi dobro da se uključe u aktuelno izdanje paketa ispravki, čak i ako to odloži njihov izlazak za nekoliko dana. Drugi deo Android ažuriranja formalno se ne izdaje do 5. juna – uključujući Qualcomm ažuriranja. Videćemo da li će biti uključeni u izmenjeno Samsung junsko izdanje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kašnjenja su česta pojava kada su u pitanju Samsung mesečna ažuriranja, prvenstveno zbog različitog rasporeda usled velikog broja različitih uređaja, regiona i operatera sa različitim statusima (zaključani/otključani) zbog čega se proces ažuriranja obavlja odvojeno. U svetu gde Apple i Google mogu da ažuriraju sve svoje korisnike u istom trenutku, bilo bi dobro videti da i Samsung počne to isto da radi. Nezgodno je što neki jeftiniji Galaxy telefoni, još uvek dobijaju svoja ažuriranja iz maja meseca.

Iako se ništa posebno ne ističe u junskom paketu zakrpa, osim onih kritičnih, trenutno nedostajućih Qualcomm popravki, Google upozorava da broj njegovih kritično opasnih ranjivosti “može dovesti do lokalne eskalacije privilegija bez potrebnih dodatnih privilegija za izvršenje.” To znači da bi napadač trebao fizički pristup vašem telefonu, za razliku od nečega što se može izvršiti daljinski. Zbog toga je takav rejting hitnosti ažuriranja.

Android 15 sistem koji je trenutno u beta verziji, je fokusiran na poboljšanje privatnosti i bezbednosnih funkcija pa je kao takav postavljen da se suprotstavi predstojećoj Apple  iOS 18 verziji koja stiže na jesen. Samsungov neujednačen pristup ažuriranjima će nastaviti da se dešava i ubuduće, posebno u periodu  dok se njihov Galaxy AI suprotstavlja novom Apple iPhone AI modelu na premium delu tržišta, prenosi Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi