Samsung Galaxy S25 serija mogla bi skroz da napusti Qualcomm i stigne sa Exynos čipsetom

Qualcomm čipovi izgleda više neće biti „br. 1” za Samsung, koji se navodno skroz okreće sopstvenom dizajnu i upotrebi Exynos čipova na Samsung Galaxy S25 seriji

Samsung Galaxy S25 serija mogla bi skroz da napusti Qualcomm i stigne sa Exynos čipsetom

Na društvenoj platformi X (bivši Twitter), pažnju je privukla objava korisnika koji se potpisuje kao Connor, a otkriva da će predstojeća premijum generacija telefona južnokorejske kompanije Samsung Galaxy S25, svedočiti o potpunoj promeni strategije kada su u pitanju čipovi. Samsung će se navodo vratiti upotrebi samo jednog tipa čipova, ali namesto Snapdragona za svaki model, biće prisutan Exynos.

Poslednji put kada je Samsung učinio nešto slično bilo je sa Galaxy S23 modelima, koji su svi stigli na tržište sa Qualcomm Snapdragon čipovima. Glasine o Galaxy S telefonima iz 2025. godine sugerišu da bi Samsung mogao da se potpuno osloni na sopstvene, interno razvijene, Exynos čipove.

Važno je napomenuti da ove informacije, međutim, treba prihvatiti sa izvesnom dozom skepticizma, jer je Connor pisao o ovoj temi uz dodatak „to su samo glasine koje sam čuo, ovo nije moj izvor” i slično, bez dodatnih objašnjenja.

U trenutnim Galaxy S24 modelima , osnovna i Plus varijanta koriste Exynos čipove izvan tržišta SAD, dok se za isto tržište koristi Snapdragon 8 Gen 3 čipset. Ostale zemlje u kojima Samsung posluje obično koriste Exynos čipove u najnovijim modelima, osim Galaxy S24 Ultra modela koji isključivo koristi Snapdragon na svakom tržištu.

Sada je osnovno mišljenje u javnnosti da Qualcomm čipovi pružaju bolje performanse i energetsku efikasnost u poređenju sa Samsung čipovima koji su navodno imali problema sa pregrevanjem i trajanjem baterije u prošlosti.

Međutim, Exynos 2400 čipset u Galaxy S24 i Galaxy S24 Plus pokazao se iznenađujuće efikasnim. On pruža značajna poboljšanja u odnosu na prethodni Exynos 2200, i konkuriše po snazi Snapdragon čipovima. U praksi, razlika u performansama među njima sada izgleda zanemarljivo.

Ako se glasine o potpunom prelasku na Exynos čipove za Galaxy S25 pokažu tačnim, to bi moglo da ukaže da Samsung veruje da njegov čip može da nadmaši konkurenciju koja pokreće mnoge od najboljih Android telefona današnjice, piše u nastavku TechRadar. U alternativi, Samsung može da ugradi karakteristike specifične za hardver koje samo Exynos čipovi mogu da pruže, a za sada, nema nikakvih glasina ili naznaka koje to potvrđuju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi