Twitter protiv Meta: Threads je naša kopija, tužba na vidiku

Zbog nove društvene mreže Threads, Ilon Mask možda pokrene tužbu Twitter protiv Meta kompanije jer tvrdi da je ova kompanija iskopirala njegovu aplikaciju Twitter

Twitter protiv Meta: Threads je naša kopija, tužba na vidiku

Slučaj Twitter protiv Meta kompanije zasnivao bi se na krađi intelektualne svojine, poslovnih tajni i preuzimanja bivših zaposlenih za rad na novoj Meta aplikaciji Threads, piše Semafor.

Advokat Ilona Maska poslao je pismo Marku Zukerbergu kojim najavljuje tužbu protiv njega i njegove kompanija Meta zbog lansiranja nove aplikacije Threads koja je praktično Twitter klon.

Twitter zahteva da Meta prestane da koristi bilo kakve Twitter poslovne tajne ili druge poverljive informacije, piše u pismu. Ukoliko Meta ne ispoštuje zahtev, Twitter će pokrenuti sudski postupak kako bi sprečio dalje korišćenje svoje intelektualne svojine.

Advokat tvrdi da je Meta kompanija zaposlila na desetine bivših zaposlenih na Twitter mreži tokom prošle godine i potom ih namerno stavila da rade na novoj Meta aplikaciji Threads koja je juče lansirana. Meta je to uradila, piše, da bi iskoristila Twitter poslovne tajne kako bi ubrzala razvoj aplikacije koja treba da bude Twitter konkurencija, što predstavlja kršenje zakona.

Uz to advokat tvrdi i da je kompaniji Meta zabranjeno da obrađuje određene podatke sa Twitter mreže, prema politici privatnosti koju Twitter nudi. Jedan od predstavnika kompanije Meta Endi Stoun demantovao je tvrdnje da su zaposleni koji su radili na razvoju nove aplikacije bili bivši Twitter radnici. On je to napisao, naravno, na novoj Threads aplikaciji.

Threads je Twitter klon koji prati korisnike na razne načine

Ubrzo po lansiranju ispostavilo se da je nova Meta aplikacija Threads, Twitter klon koji pomalo liči i na drugu Meta mrežu Instagram, sa kojom je i integrisana.

Direktna Twitter konkurencija nosi zvanično ime Threads, an Instagram app, a to između ostalog znači da će korisnici koji budu hteli da se registruju, moći to da urade i tako što će povezati svoj Instagram nalog sa njom. Tako će Threads nalog automatski moći da pokupi podatke sa Instagram naloga uključujući korisničko ime, pratioce i druge informacije sa profila.

Ipak, nova aplikacija ima veoma zabrinjavajući politiku privatnosti, što se može videti već u prodavnici aplikaciju u meniju „App privacy“. Iako su ljudi širom sveta već navikli da daju mnogo informacija najrazličitijim internet servisima, Meta prednjači u veoma dugoj listi podataka koje koristi i načinu na koji ih upotrebljava.

Threads, tako, ukratko, prikuplja praktično sve što može, uključujući podatke: o zdravlju, kupovini, finansijskim informacijama, lokaciji, kontakt informacijama, istoriji pretrage i istoriji surfovanja na internetu.

Bivši vlasnik Twitter mreže ovo je primetio i objavio na društvenoj mreži Twitter, a trenutni vlasnik je potvrdio informaciju komentarišući samo kratko “da”. Mask je inače, u odvojenoj objavi u svetlu novih događaja napisao da je “konkurencija u redu, ali varanje nije”.

Stoga, ukoliko razmišljate o pravljenju još jedne društvene mreže, koju možda već imate ukoliko imate Twitter nalog, razmislite još jednom o tome koliko ste saglasni sa davanjem ogromnog broja informacija tehnološkom gigantu na korišćenje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi