Vreme je za ažuriranje – svi browseri imaju ozbiljan bezbednosni problem

Novu ranjivost imaju svi browseri, a maliciozni korisnici su već krenuli da je iskorišćavaju, pa ne budite lenji, ažurirajte svoj omiljeni pregledač

Vreme je za ažuriranje – svi browseri imaju ozbiljan bezbednosni problem

Ozbiljan bezbednosni propust je pronađen u libwebp, biblioteci kodova koja se koristi za renderovanje webp slika, koju koriste svi browseri, prvo je izvestio Stack Diary. Webp je popularni format slika koje se objavljuju online, ali ga takođe koriste i aplikacije koje koriste web view. Upravo zato se ova ranjivost može koristiti da se na uređajima pokrene maliciozni kod koji napadači posle mogu da iskoriste.

Ažurirajte svoj browser odmah

Ranjivost je označena sa CVE-2023-4863 i smatra se veoma ozbiljnom. Popularni browseri kao što su Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi i Brave su već objavili svoje bezbednosne ispravke.  Da biste bili sigurni da imate najnoviju verziju browsera, idite u Help, pa About (ime browsera). Ukoliko je ažuriranje dostupno, možete ga pokrenuti ili restartovati browser.

Webp format je razvio Google, a njegova popularnost je brzo porasla zbog odlične kompresije bez mnogo gubitaka kvaliteta, u poređenju sa PNG i JPEG formatima

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi