AMD: dvokanalna DDR5-6000 memorija je idealna za Ryzen 8000G AM5 desktop APU

Dvokanalna DDR5-6000 memorija pružiće veoma veliku korist za AMD Ryzen 8000G AM5 desktop APU, tvrdi kompanija, baš kao i kod prethodne APU generacije

AMD: dvokanalna DDR5-6000 memorija je idealna za Ryzen 8000G AM5 desktop APU

AMD Ryzen 8000G Hawk Point AM5 desktop APU zvanično je predstavljen na ovogodišnjem CES sajmu, a on u stvari predstavlja kombinaciju Zen 4 CPU i RDNA 3 GPU jezgara. To su tipovi čipova koji takođe dolaze opremljeni najnovijim Ryzen AI XDNA NPU-ovima i namenjeni su mejnstrim publici koja bi verovatno igrala laganije ili AAA igre, ali bez potrebe za nadogradnjom na nova grafička rešenja, štedeći tako troškove izgradnje PC računara. Kompanija kaže da je dvokanalna DDR5-6000 memorija idealna za njen novi Ryzen 8000G koji će od toga imati velike koristi na AM5 PC verzijama.

Sa padom cena memorije, oni koji prave PC računare mogu da pronađu pristojnu dvokanalnu DDR5-6000 memoriju sa kapacitetom od 32 GB za manje od sto dolara. Različiti prodavci nude opcije u rasponu od 70-90 dolara, plus AM5 matične ploče kao što je B650 serija kreću se od 119 dolara, tako da je to put nadogradnje od 200 dolara plus ono što ćete platiti za APU po sopstvenom izboru. Ryzen 5 8500G počinje sa cenom od 179 dolara, a Ryzen 5 8600G sa NPU košta od 229 dolara.

Pod pretpostavkom da većina gejmera neće zahtevati NPU ili ga neće smatrati korisnim, 8500G je veoma konkurentan proizvod sa 6 jezgara, iako mu nedostaju 8600G i 8700G NPU jedinice.

Ali, posedovanje AM5 platforme imaće dve koristi, prvo, trajnost, a drugo to što AMD potvrdio svoju posvećenost platformi za narednih nekoliko godina, tako da ćete dobiti bar još dve buduće generacije Ryzen CPU-a za ovu platformu. Takođe, ove APU jedinice sadrže Zen 4 jezgra koja se lako mogu upariti sa diskretnom, ali visokokvalitetnom Radeon grafičkom kartom kao što je Radeon RX 7900 XTX. Tako mogu da pruže odlične performanse bez brige o CPU ograničenjima u igrama.

Dakle, kada imate integrisani GPU, oslanjate se potpuno na podsistem memorije na platformi, to znači da će vaš sistemski RAM napajati i vašu grafičku kartu, tako da su tu dve stvari zaista važne“, objašnjava Doni Voligroski, tehnički marketing menadžer u kompaniji AMD u intervjuu za PCWorld.

Prva stvar tu je dvokanalni RAM, apsolutno ga morate imati, jer pruža ogromnu prednost u propusnom opsegu, ističe on i dodaje da je dvokanalna DDR5-6000 memorija sada prilično jeftina. Na taj način, postići ćete sjajne brzine kadrova i performanse koje zaista omogućavaju igranje, a to je definitivno nešto ka čemu će AMD usmeravati ljude, kaže Voligroski.

Osim podrške za memoriju, on još ističe i skaliranje snage i kaže da kompanija primećuje da su performanse mnogo bolje u odnosu na APU za laptop ili tablet. To se dešvaa pošto Ryzen 8000G AM5 Desktop APU-ovi koriste veću snagu od 65 vati, a skaliranje snage je prilično linearno. Takođe, termalna prednost na desktop PC uređajima je takođe nešto što dovodi bolje performanse.

AMD Ryzen 8000G AM5 Desktop APU-ovi biće zvanično lansirani 31. januara, pa za sve vas koji ste čekali novi APU na najnovijoj AMD platformi, deluje da je ovo pravo vreme za nadogradnju uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. lepi kokan

    То је реко и Интел за 10nm нод...

  2. То је реко и Интел за 10nm нод...

    Samo nam objasni molim te, kakve veze RAM memorija koja treba da unapredi mogućnosti integrisane grafike u procesoru ima sa Intelovim proizvodnim procesom? Pošto su to dve potpuno odvojene/različite stvari.

  3. lepi kokan
Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi