AMD Ryzen 8000 serija procesora navodno će imati do 16 jezgara sa nižim frekvencijama

Predstojeća AMD Ryzen 8000 serija procesora treba da izađe u prvoj polovini 2024. sa do 16 jezgara zasnovanih na Zen 5 arhitekturi, ali sa nižim frekvencijama

AMD Ryzen 8000 serija procesora navodno će imati do 16 jezgara sa nižim frekvencijama

Kompanija kojom rukovodi Lisa Su trebalo bi da objavi novu seriju procesora u prvoj polovini sledeće godine, a na internetu se sve češće pojavljuju njihove specifikacije. Tako bi AMD Ryzen 8000 CPU-ovi trebalo da budu zasnovani na 4 nm proizvodnom procesu TSMC fabrike i na Zen 5 arhitekturi, a imaće navodno do 16 jezgara, međutim, sa nižim vrednostima radne frekvencije.

AMD se kod novih procesora izgleda fokusirao na poboljšanje performansi pojedinačnog jezgra, dok je maksimalni broj fizički raspoloživih jezgara i L3 keš memorija ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu generaciju. IPC unapređenja za Zen 5 generaciju će se kretati od 20 do 30 posto, ali bilo šta iznad 20 procenata za sada deluje kao malo verovatno, piše HardwareTimes.

Međutim, ono što je čudno kod nove serije je to što će jezgra navodno raditi na nižim radnim frekvencija, za 200 do 300 MHz u poređenju sa postojećim AMD Ryzen 7000 procesorima. Nije jasno zbog čega bi ovo trebalo da bude slučaj, s obzirom na to da je TSMC N4 proizvodni proces ništa drugo do fino podešeni N5, a ne nešto novo.

Takođe, očekuje se da će Zen 5 imati širi „frontend“ (Q instrukcije, dekoderi itd), veći Reorder bafer i poboljšanja na nivou keš memorije, ali samo one nižeg nivoa.

Zen 5 CCD interkonekcija „jezgro-na-jezgro“ trebalo bi da bude nadograđena na Ladder L3 Fabric, dok bi jedinice za čuvanje i izvršavanje instrukcija (LSU) trebalo da budu pojačane zajedno sa transferom L2 keš memorije.

AMD je za AMD Ryzen 8000 obećao integraciju namenskog hardvera za AI i mašinsko učenje. Takođe, očekuje se da će L1 keš biti veći, dok će L2 i L3 na Ryzen 8000 CPU-ovima verovatno ostati nepromenjen. I/O navodno isto ostaje netaknut, sa manjim poboljšanjima u radu sa bržim memorijama i manjim kašnjenjem.

Na kraju, AMD Infinity Fabric tehnologiji bi definitivno prijalo povećanje frekvencije, koja bi unapredila brzinu transakcije podataka između jezgara, gde bi povećanje sa 3000 na 3500 ili 3600 MHz trebalo da bude sasvim dovoljno.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi