Apple sprema jeftini MacBook laptop kao odgovor na Chromebook

Apple će sledeće godine tržištu isporučiti jeftini MacBook laptop računar u verziji koja je pristupačnija većem broju korisnika, a kako bi odgovorio istom merom na sve popularnije Chromebook računare

Apple sprema jeftini MacBook laptop kao odgovor na Chromebook

Apple je ranije ove godine predstavio novi 15-inčni MacBook Air model laptop računara na svom WWDC događaju održanom u junu. Novi MacBook osim većeg ekrana dijagonale 15“ koristi i Apple M2 verziju procesora. Iako je dizajn prilično sličan MacBook varijanti od 13 inča, cena je porasla. Veća cena laptop uređaja je naterala veliki broj korisnika da se ipak opredele i izaberu manju MacBook verziju. Kao posledica prethodnih dešavanja, do nas stižu informacije kako se Apple priprema da tržištu ponudi jeftini MacBook model koji bi mogao ugledati svetlost dana već sledeće godine.

Skoro svi aktuelni proizvođači PC Windows laptop računara u svojoj ponudi imaju i jeftinije Chromebook modele, a koji su posebno dizajnirani za školu ili poslove koji ne zahtevaju sirovu snagu ugrađenog hardvera. Apple, s druge strane, nema proizvod u svojoj MacBook liniji koji nudi sličan koncept za rad manje zahtevnih korisnika.

Apple će sledeće godine lansirati jeftini MacBook kako bi potukao Chromebook

Iako je iPad savršena alternativa Chromebook modelima, on ipak nije laptop. Apple doduše u ponudi ima  Magic Keyboard futrole za iPad koje omogućavaju tabletu da se ponaša kao laptop. Uz to, Apple bi mogao da dosta poradi na uvođenju novog proizvoda koji se nalazi tačno između iPad-a i MacBook-a. Dobro obavešteni DigiTimes izveštava da će kompanija iz Kupertina, zbog svega prethodno navedenog, sledeće godine lansirati jeftini MacBook, ali za sada niko ne raspolaže sa više detalja o predstojećem uređaju.

Jedna od glavnih nedoumica koje se tiču da bi ulogu Chromebook konkurencije mogao da preuzme Apple iPad, ne odnosi se na snagu ugrađenog hardvera. Glavni problem je softver. Ako se sećate Apple je svojevremeno najavio da će napraviti spoj iOS i Mac OS operativnih sistema kao univerzalnu softversku platformu za svoje uređaje.

Korisnici već duže vreme žele iPad sa macOS-om ili hibrid iPadOS i macOS operativnih sistema. Apple ima mnogo opcija u tom pogledu, ukoliko već ima za cilj da predstavi MacBook kao bolje rešenje za korisnike Chromebook modela. Apple bi u krajnjem, mogao ponuditi olakšanu verziju macOS-a na jeftinom MacBook laptop modelu ili bi mogao ponuditi interfejs sličan iPadOS na klasičnoj laptop platformi. Prethodna opcija izgleda kao realnija jer je iPadOS na laptopu prilično sličan iPad-u koji je priključen na Magic Keyboard.

Izvor sugeriše da će Apple MacBook u jeftinijoj verziji i dalje imati metalnu konstrukciju sa materijalima drugačijim od onih koji se koriste na trenutnim MacBook Air i MacBook Pro modelima. Budžetski MacBook će potencijalno biti napravljen od jeftinijih materijala kako bi troškovi bili niži, a cena pristupačnija po krajnjeg korisnika.

Možemo videti da iz generacije u generaciju  MacBook Air i MacBook Pro postepeno poskupljuju. Zbog toga bi Apple mogao da izgubi određeni broj korisnika i to samo na osnovu veće cene, a što je svakako jedan od ključnih razloga zašto zapravo jeftini MacBook laptop ima smisla.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi