Zašto treba izbegavati najjeftinije MacBook Air M2 modele

Najnoviji Apple MacBook Air sa novim M2 čipom je u najmanju ruku kontroverzan.

Novi MacBook Air ima osvežen dizajn i novi M2 procesor, naslednik sada već čuvenog M1 modela. Nakon što se novi M2 MacBook Air pojavio i konačno dospeo u ruke korisnika, specijalizovani novinari, stručnjaci i obični ljudi tvrde da bi trebalo da izbegavate osnovnu konfiguraciju ove nove mašine, zbog nekih prilično značajnih problema sa performansama. Za jedan laptop sa pristupačnijom cenom, ovo je frustrirajuća situacija u koju se stavljaju potencijalni kupci MacBook Air-a.
Nije svaki MacBook Air M2 dobar 
Osnovni model sa konfiguracijom od 1.199 dolara ima osmojezgarni GPU, dok jača verzija ima punu verziju sa 10-jezgarnim grafičkim procesorom. Ovo uopšte nije verzija uređaja koju je Apple predstavio na WWDC-u, prenosi digitaltrends, kada je promovisao izlazak novog Air Apple modela. Apple je obećao povećanje grafičkih performansi za 18% u odnosu na stariji M1. Međutim, kompanija nije rekla da je model koji je prikazala bio skuplja M2 MacBook Air verzija, koja se prodaje za 1.499 dolara. Model sa osmojezgarnim GPU-om ima lošije performanse u odnosu na prethodni, sedmojezgarni M1 MacBook Air.
Međutim, postoji još jedan ozbiljniji problem koji se tiče performansi ugrađenog SSD rešenja za skladištenje podataka. Osnovni model dolazi sa kapacitetom od prilično “mršavih” 256 GB SSD memorije, što je samo po sebi uvreda za potrošače koji plaćaju skoro 1.200 dolara. Ali problem je veći od puke veličine prostora za skladištenje. Naime SSD ima samo jedan NAND čip umesto dva, koliko je uobičajeno. Ovakvo rešenje utiče na daleko manje brzine  čitanja/pisanja podataka od modela kapaciteta 512 GB. U stvari, skladište osnovnog modela M2 MacBook Air-a je 50% sporije od M1 MacBook Air-a iz 2020. godine, koji je imao dva fleš čipa.
Pogledajte ove referentne vrednosti koje je objavio IouTuber Mak Tech:
2020 M1 brzina čitanja/pisanja čipa: 2900/2215
2022 M2 brzina čitanja/pisanja čipa: 1446/1463
Međutim ovde nije kraj jer stvari postaju još gore. Kombinacija sporog SSD-a i 8 GB deljene memorije  predstavljaju usko grlo u performansama tako da, prema Mak Tech-u, u poslovima poput prenosa datoteka je sporiji od M1 MacBook Air-a, koji nema navedeni nedostatak. Problem je prvi put otkriven na M2 MacBook Pro 13 modelu, ali isto važi i za MacBook Air.
MacBook_Apple.jpg 
Konačno, ovaj bazni i najjeftiniji M2 MacBook Air stiže bez brzog punjača. Apple uključuje osnovnu verziju od 30 W uz ovaj model, dok bolja verzija uređaja dolazi sa dvostrukim punjačem od 35 W. Nije ne znam koliko brži, ali je barem bolji. Ipak, pitanje koje visi u vazduhu je li poboljšanje vredno  paprene razlike od 300 dolara? Lako možete kupiti brzi punjač od 67 W za manje od 30 dolara u Apple Store-u.
Nemojte sve ovo shvatiti na pogrešan način. Volimo dizajn na novim M2 MacBook Air modelima. Čiste, pravilne linije, industrijski minimalistički izgled, dovodi ga u sklad sa linijom ostalih Apple uređaja. M2 čip takođe ima dosta potencijala.
Međutim, čini se da Apple namerno “koči” i nervira korisnike sa osnovnim modelom M2 MacBook Air računara, pokušavajući da korisnicima izbije dodatni novac iz džepa i to je zaključak oko koga se skoro svi slažu. Zato oprez prilikom kupovine jer ćete verovatno zažaliti ako ne kupite malo bolju i jaču verziju M2 MacBook Air modela ili se jednostavno odlučite za M1 MacBook Air, možda čak dobijete nižu cenu i pri tome bolje performanse.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi