Da li Windows on ARM podržava Thunderbolt 4 ili 5?

Windows on ARM najavljuje veliki povratak, ali ostaje jedno pitanje koje “visi u vazduhu” - hoćemo li izgubiti pristup Thunderbolt uređajima?

Da li Windows on ARM podržava Thunderbolt 4 ili 5?

Veliki povratak Windows on ARM platforme je izvestan zahvaljujući pojavi novih tehnologija impresivnih karakteristika, pre svih iz kompanije Qualcomm i Microsoft, a prednosti koje donosi (barem na papiru) su dovoljno uzbudljive da privuku mnoge potencijalne korisnike. Međutim, da li će oni koji ostavljaju Intel iza sebe, takođe morati da se odreknu ogromnog, sveobuhvatnog ekosistema Thunderbolt dodataka i perifernih uređaja?

Preliminarno, čini se da je odgovor „da“. Na kraju krajeva, računari koji nisu izgrađeni oko Intel platforme, koje recimo pokreću AMD ili Qualcomm hardver, ne koriste često Thunderbolt standard, jer je on vlasništvo i predmet intelektualne svojine samog Intela. Međutim, postoji spas za korisnike Windows on ARM platforme, a on se zove USB4. Najnovija generacija USB Tip-C portova se sada pojavljuje na novim računarima i može da radi sa postojećim Thunderbolt dodacima. Naglasak je na „mogu“, jer nažalost postoji upozorenje i jedna začkoljica.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Najnovija verzija Thunderbolt standarda je neverovatno moćna. Omogućava vam da proširite svoj Windows računar sa još više portova, više ekrana, više prostora za skladištenje i još više grafičke snage. Izgrađen je oko USB Tip-C konektora i sertifikovan nakon ispunjavanja mnogobrojnih rigoroznih standarda, Thunderbolt je moćna alatka na koju se oslanjaju mnogi profesionalci i kreativci. Takođe je dostupan na većini novih Windows računara koji se danas prodaju — i skoro svi ti računari, po pravilu imaju Intel hardver unutra.

Da li mogu da koristim Thunderbolt na Windows on ARM? računarima?

Kratko i jasno – NE MOŽETE. Prvo jer Windows on ARM računari najverovatije neće imati Thunderbolt portove, ali to ne znači da ne možete da koristite Thunderbolt uređaje. Očekuje se da će mnogi budući Windows on ARM računari imati USB4 portove, koji mogu biti unakrsno kompatibilni sa Thunderbolt 3, 4, pa čak i 5 standardom. Međutim, ovo zavisi od specifikacija USB4 porta.

Novi talas ARM Copilot+ Windows računara može izgledati u opasnosti i izgubi pristup Thunderbolt uređajima, ali već smo videli nove Windows on ARM računare koji se mogu pohvaliti USB4 portovima, a oni u teoriji mogu da rade sve iste stvari kao i Thunderbolt.

Thunderbolt i Windows on ARM ne idu ruku pod ruku

Zaključak je da USB4 koristi unapređene mogućnosti i propusni opseg za korišćenje Thunderbolt perifernih uređaja jer je izgrađen na Thunderbolt 3 standardu otvorenog koda. Međutim, postoji više USB4 verzija, a one nisu sve iste. Ukoliko razmišljate o novom računaru koji pokreće Qualcomm Snapdragon X serija procesora, moraćete da proverite ima li USB4 portove i koliki je njihov maksimalni propusni opseg.

Thunderbolt 4 ima dvosmerni propusni opseg od 40 GBps i jednosmerni maksimalni transfer od 80 GBps, tako da će vam trebati USB4 port sa oznakom USB 40 GBps. Thunderbolt 5 podiže te brojeve i vrednosti maksimalnog propusnog opsega na 80 GBps i 120 GBps, respektivno, tako da će vam trebati USB4 port sa oznakom USB 80 GBps.

Inače Thunderbolt 5 i USB4 2.0 su još uvek neverovatno retki i skupi, tako da ne morate previše da brinete o tome. Kompatibilnost nije u potpunosti zagarantovana, ali USB4 portovi mogu biti jednako sposobni i brzi baš kao i Thunderbolt, a pri tome ste oslobođeni obaveze korišćenja Intel platforme.

Windows on ARM računari su uglavnom tanji i lakši, njihova baterija traje mnogo duže i imaju gotovo isti nivo računske snage, baš kao tradicionalni Intel i AMD računari, zahvaljujući Snapdragon X Plus i X Elite SoC čipovima.  To ih čini neverovatno privlačnim opcijama za mnoge korisnike, piše Windows Central.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi