Iako nije učestvovao, Apple Vision Pro je imao primetno prisustvo na CES 2024

Apple Vision Pro se nije pojavio na nedavno završenom CES 2024, ali njegovo prisustvo je i dalje bilo snažno, dok danas zvanično kreće i online poručivanje.

Iako nije učestvovao, Apple Vision Pro je imao primetno prisustvo na CES 2024

Iako se Apple Vision Pro uređaj nije pojavio na nedavno završenom CES-u 2024 u Las Vegasu, njegovo prisustvo je i dalje bilo snažno jer je kompanija nastavila sa objavama tokom događaja. Nekoliko drugih kompanija takođe je predstavilo potencijalne konkurentske proizvode na CES-u, što je dovelo do neizbežnih poređenja sa Vision Pro.

8. januara, na otvaranju CES 2024, Apple je objavio da će Vision Pro biti dostupan za prednarudžbine na njihovom zvaničnom sajtu počev od 19. januara, odnosno danas. Prodaja u maloprodajnim radnjama će početi 2. februara, a demonstracije u prodavnicama su zakazane za prvu nedelju. Bez obzira na to što je CES važan godišnji tehnološki događaj, pažnja je i dalje usmerena ka Apple Vision Pro, jer predstavlja najinovativniju liniju proizvoda kompanije Apple u poslednjih skoro devet godina.

Zvanično lansiranje Apple Vision Pro dolazi u trenutku krize opadanja prihoda kompanije Apple. Osim toga, Apple se suočava sa krizom prodaje Apple Watch-a. Ugrađena funkcija praćenja nivoa kiseonika u krvi u njegovim novim proizvodima Serije 9 i Ultra 2 proglašena je od strane ITC-a kao povreda tehničkih patenata druge kompanije za proizvodnju medicinskih uređaja, Masimo.

To je dovelo do zabrane uvoza i prodaje koja je stupila na snagu u oktobru 2023. godine. S obzirom na to da je Apple-ov zahtev za ukidanjem zabrane odbijen od strane Vrhovnog suda žalbi, kompanija je prisiljena povući kontroverzne proizvode sa polica, što dodatno utiče na prihode kompanije.

Stoga, Vision Pro nosi ogromnu odgovornost za oživljavanje prodaje hardvera kompanije Apple, iako se s visokom cenom od 3.499 dolara smatra proizvodom usmerenim ka specifičnom tržištu, piše DigiTimes.

Tim Cook, izvršni direktor Apple-a, ima visoka očekivanja od Vision Pro, verujući da može proširiti mogućnosti računarstva sa desktopa i mobilnih uređaja na “prostorni” svet, prelazeći sa pametnih telefona i računara na nosive uređaje.

Delovaće kao potrošački elektronski proizvod za zabavne svrhe poput igara i gledanja medija, a istovremeno će poslužiti kao platforma za računarstvo nove generacije i pravi alat za aplikacije sadržaja. Spotify i YouTube su neke od aplikacija koje neće biti podržane od samog starta.

Danas, pred najavljeni početak prodaje Apple Vision Pro uređaja, prodajni sajt nije bio dostupan zbog preopterećenosti

Izveštaji su sugerisali da će početni proizvodni volumen Vision Pro-a biti samo 60.000 do 80.000 jedinica, koje bi se brzo rasprodale među programerima, profesionalcima i obožavaocima Apple-a. Ipak, većina analitičara veruje da Vision Pro neće značajno doprineti prihodima Apple-a u početku, s ukupnom prodajom u 2024. godini koja se ne očekuje da premaši 500.000 jedinica.

Potencijalni Apple Vision Pro konkurenti

Osim izazova u prodaji samog proizvoda, na CES-u su se pojavili i potencijalni konkurenti za Apple Vision Pro. “Spatial Content Creation” rešenje kompanije Sony je jedno od retkih koje je privuklo pažnju. Ovo rešenje je uključivalo MR uređaj opremljen najnovijom Qualcomm-ovom platformom Snapdragon XR2+ Gen 2 i jednim okom 4K OLED displej panelom sa jedinstvenim prstenastim kontrolerom. Međutim, ovo rešenje nije usmereno ka tržištu igara, već je dizajnirano za profesionalce uključene u kreiranje 3D sadržaja, poput inženjera i 3D animatora.

Još jedan značajan proizvod su XREAL-ove AR naočare, Air2 Ultra. Napravljen je od legure titanijuma i podržava funkcije poput 6DoF (stepen slobode korišćenja) i praćenje pokreta. Koristi Micro OLED displej kompanije Sony, a podržava rezoluciju punog HD-a, osvežavanje ekrana od 120Hz i svetlinu od 500 nita.

Baš pred CES 2024, Qualcomm je najavio novu generaciju Snapdragon XR2+ Gen2, koja će se koristiti u MR uređaju razvijenom u saradnji sa Samsung Electronics i Google-om. Taj uređaj se svakako pozicionira kao konkurent Vision Pro-u.

Međutim, detaljnijim pregledom karakteristika i pozicioniranja ovih proizvoda, sugeriše se da se možda direktno ne takmiče sa Apple Vision Pro. Novo MR rešenje kompanije Sony, uprkos sličnim hardverskim specifikacijama i mogućnostima kao Vision Pro, čini se usmerenim ka stvaraocima sadržaja umesto ka opštim potrošačima ili korporacijama. XREAL-ov Air2 Ultra je proizvod AR naočara, što nije isto kao i MR sposobnosti Vision Pro-a i ne može pružiti imerzivne aplikacije poput igara ili gledanja filmova.

Što se tiče nove XR platforme Qualcomm-a, to je samo referentni dizajn i trenutno je ograničena na saradnju sa Samsung-om i Google-om. S konceptualnim prototipom koji se još uvek ne vidi, ne predstavlja stvarnu pretnju Apple-u u kratkom roku.

Najozbiljniji konkurent za Apple Vision Pro i dalje ostaje trenutni lider na tržištu XR uređaja, Meta, s obzirom da se njegovi proizvodi Quest 3 i Pro serije preklapaju sa Vision Pro-om po pitanju karakteristika, scenarija primene, pa čak i ciljnih tržišta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Predprodat za 15 min 😂 ne znam kome ovo treba ali dobro 🤣

  2. Predprodat za 15 min 😂 ne znam kome ovo treba ali dobro 🤣

    Računaj da ga je 90% kupaca uzelo samo da bi ga imalo i da ne poseduje IQ dovoljno visok da ga i upotrebi za nešto praktično i korisno.

    Inače uređaj će biti propala priča i projekat jer ima istu manu koju je imao i microsoftov HoloLens, jednostavno nema dobrog odziva developera koji hoće da razvijaju softver za njega. Predviđam gašenje ove ideje za maksimum 2 godine od sad.

  3. Mislim da je ključ uspeha u tome da u što skorijem periodu izbace pristupačniji headset.

    Developeri će doći, ako bude kupaca, a ako cena bude 3000+$, kupaca neće biti, pa samim tim neće ni developeri biti zainteresovani za platformu, čiji je procenat aktivnih korisnika na nivou statističke greške.

  4. Apple ce da nagradi devovr videcete

  5. Devil 2000

    Tim Kuk ne moze ni da pris...di Stiv Dzobsu.
    Ovo je ogroman fail od proizvoda, Stiv se prevrce u grobu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi