Koliko košta Google Pixel Watch proizvodnja?

Koliko Google Pixel Watch, prvi pametni sat kompanije zapravo košta sam Google u proizvodnji? Odgovor nam stiže na osnovu analize liste materijala.

Koliko košta Google Pixel Watch proizvodnja?

Google Pixel Watch, čiju ste recenziju mogli da pročitate i na našem sajtu, je po prodajnoj ceni blizu sličnih modela drugih velikih proizvođača. Ali koliko zapravo njegova proizvodnja košta matičnu kompaniju?

Rasprave o ceni uređaja i tome koliko zapravo proizvođači zarađuju na njima su redovna zanimacija mnogih korisnika, pogotovo u aktuelnom trenutku, kada telefoni, grafičke karte i drugi uređaji visoke klase dostižu astronomske cifre maloprodajnih cena. Ipak, sve to uglavnom ostaje u domenu nagađanja, zbog nedostupnosti detalja, koji naravno ostaju tajna kompanija koje uređaje proizvode.

U cenu uređaja spada puno toga, od samih materijala od kojih je on proizveden, preko troškova proizvodnje, marketinga i distribucije, do ulaganja u istraživanje i razvoj tehnologija koje taj uređaj čine mogućim. Iako su materijali samo deo ukupnih troškova, sajt Counterpoint se pozabavio zanimljivom analizom fakture materijala (bill of materials, BoM) LTE verzije Google Pixel Watch pametnog sata. Analiza BOM ukazuje da Pixel Watch sadrži materijale u vrednosti od 123 američka dolara.

Google Pixel Watch – Procesor i memorija: 33 USD

Ovaj sat koji se bazira na Google Wear OS softverskoj platformi i Fitbit OS mogućnostima. Prvi pametni sat kompanije Google pokreće dvojezgrani čipset znatno viših performansi od doskorašnjih Fitbit satova, što je neophodno kako bi se podržale mogućnosti naprednijeg operativnog sistema, ali i dodatno podiže cenu.

Exynos 9110 se proizvodi u Samsung Foundry pogonima u 10nm procesu i sadrži dva ARM Cortex-A53 jezgra na 1,1 GHz, Mali-T720 baziranu grafiku, LTE Cat.4 modem, audio kodek i kolo za upravljanje napajanjem. Pored njega, tu je i NXP MIMXRT595S koprocesor, Arm Cortex-M33 bazirani čip sa DSP i GPU jezgrima. Kombinovana cena ova dva čipa, 32 GB skladišne i 2 GB radne memorije čini blizu 27% ukupne cene materijala u satu, t.j. oko 33 USD.

Ekran: 21 USD

Google Pixel Watch dolazi sa Always-on OLED ekranom od 1,2” rezolucije 450×450 piksela i osvetljenja do 1000 nita zaštićenim Gorilla Glass 5 staklom, a koji u ceni učestvuje sa 17,2%, odnosno sa oko 21 USD.

Google Pixel Watch – Senzori: 10 USD

Kao i većina pametnih satova, Pixel Watch je opremljen mnoštvom senzora, uključujući i akcelerometar, digitalni kompas (oba proizvedena od strane STMicroelectronics), barometar, senzor ambijentalnog osvetljenja i enkoder svetla putem koga funkcioniše digitalna kruna. Tu je i senzor plusa koji se satoji od Texas Instruments kontrolnog dela i tri seta infracrvenih LED i fotodetektora, kao i EKG elektroda. Senzori čine oko 8,3% cene, t.j. oko 10 USD.

Sistem za vezu: 10,6 USD

LTE verzija Pixel Watch koristi Samsung S915 LTE Cat 4 transiver, Skyworks SKY53737 diversity risiver i SKY77643 multi-mode, multi-band PA modul, Qorvo antena switch modul i nekoliko muRata dupleksera. Tu su i BCM47765 GPS čip i BCM430132 Wi-Fi/Bluetooth kombinovani čip, oba kompanije Broadcom, kao i STMicroelectronics ST54J1ATNN NFC čip koji je podrška eSIM i Google Pay funkcijama. Sve ovo čini oko 10,3% cene (5% za LTE i 5,3% za ostalo), odnosno oko 10,6 USD.

Samsung i BOE najveći dobavljači

Samsung u ukupnoj ceni komponenti Pixel Watch učestvuje najvećim udelom, čak 20%, jer pored glavnog čipseta proizvodi i LTE transiver i dodatne komponente. Kineski BOE koji je ekskluzivni dobavljač OLED ekrana posebno dizajniranog za ovaj sat je drugi po ukupnom učešću sa 14% cene sata. Iz ovoga bi se dalo zaključiti i da Gorilla Glass 5 čini oko 3% cene.

Ostatak cene materijala čine kućište i narukvica, baterija i sistem za njeno punjenje, modul za vibraciju, razne pasivne komponente i još stvari manje vrednosti, koji zajedno doprinose do 123 USD.

Zvanična cena Google Pixel LTE sata na američkom tržištu je 399 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Ivan Petrovic

    U glavnom se slažem sa vašim upornim konstatacijama da sve mora da se plati i da vrhunski proizvodi moraju da budu skupi. Ali bi ipak dodao da ako na nekom proizvodu imate zaradu od samo jednog dolara i taj proizvod prodate u količini od 1 milion komada, Vi ste zaradili 1 milion dolara. Ovo je samo primer a šta ako imate zaradu 10 dolara??? I još nešto, niko ne radi ništa ako nema profit, ako nema zaradu. A pogotovu ne velike multinacionalne kompanije koje imaju monopole na pojedine proizvode ili na delove gotovih proizvoda. Na primer, koliko košta razvoj displeja Google sata ako ceo ekran kupuju od Samsunga, koliko košta Google? I da završim niko ništa ne di ako nema ogromnu zaradu. To je barem jasno!!!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi