Marvell Armada 628: high end grafika na prenosnim uređajima

Kompanija Marvell je najavila novi ARM čip, namenjen prvenstveno prenosnim uređajima poput manjih tableta i pametnih mobilnih telefona. Kako u kompaniji navode, Armada 628 će pružiti grafiku na nivou next-gen konzola na prenosnim uređajima. U pitanju je čip koji ima dva jezgra na die-u koja rade na 1.5 GHz, kao i još jedno manje jezgro koje

Kompanija Marvell je najavila novi ARM čip, namenjen prvenstveno prenosnim uređajima poput manjih tableta i pametnih mobilnih telefona. Kako u kompaniji navode, Armada 628 će pružiti grafiku na nivou next-gen konzola na prenosnim uređajima. U pitanju je čip koji ima dva jezgra na die-u koja rade na 1.5 GHz, kao i još jedno manje jezgro koje radi na 624 MHz, a koje će obavljati manje zahtevne operacije, uključujući i interni menadžment vezan za balansiranje i potrošnju na nivou samog SoC-a. Čip poseduje i posvećenu jedinicu za HD video enkoding i dekoding, obradu audio stream-a, enkripciju, procesiranje still image formata, kao i jedinicu za obradu 3D grafike. Kada je ova jedinica u pitanju, Marvell navodi da je GPU sposoban da isporuči 200 miliona trouglova u sekundi iz svojih quad-unified shader ALU jedinica. Poređenja radi, grafički procesor u PlayStation 3 konzoli može da isporuči 250 MT/s, ali svi dobro znamo da je za najveći deo posla kada je procesiranje (bilo čega) u pitanju, kod ove konzole zadužen Cell procesor. Ove performanse su, ipak, impresivne za handheld tržište, koje u svakom smislu postaje sve zanimljivije. Marvell nije naveo podatak da je NVIDIA Tegra 2 system-on-chip sposoban da “izbaci” svega 90 MT/s. Videćemo koliko će brzo Armada 628 biti prihvaćena, pošto Marvell nije pričao o ceni, niti je dao previše informacija o potrošnji novog čipa.

Izvor: CNet

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi