MediaTek lansirao Dimensity 9300+, novi čipset vrhunskih performansi

Tajvanski dizajner čipova MediaTek lansirao je svoj novi čipset sa unapređenim performansama – Dimensity 9300+ sa većom radnom frekvencijom i boljom AI obradom

MediaTek lansirao Dimensity 9300+, novi čipset vrhunskih performansi

Najnoviji najbolji čipset tajvanskog dizajnera MediaTek je Dimensity 9300+ koji je upravo lansiran, a u odnosu na vrhunski Dimensity 9300 model, dobio je unapređenje performansi. One se ogledaju u poboljašnoj AI obradi i većoj radnoj frekvenciji, a čip je najnoviji flegšip kompanije, barem dok ne izađe, naredna generacija u vidu Dimensity 9400.

Primarno veliko Cortex-X4 CPU jezgro u Dimensity 9300+ modelu sada radi na 3,4 GHz u poređenju sa 3,25 GHz na Dimensity 9300. Novi čip je izrađen na TSMC 4 nm+ proizvodnom procesu treće generacije, baš kao i njegov prethodnik i ima isti Arm Immortalis-G720 GPU sa Ray tracing tehnologijom.

Ažurirani APU 790 obećava povećanje performansi od 10 posto u AI zadacima i ima novu MediaTek NeuroPilot Speculative Decode Acceleration tehnologiju. Dimensity 9300+ može pokretati velike jezičke modele sa 7 milijardi parametara i 22 tokena po sekundi.

Ažurirani AI mehanizam takođe podržava širok spektar LLM-ova, uključujući 01.AI Yi-Nano, Alibaba Cloud Qwen, Baichuan AI, ERNIE-3.5-SE, Google Gemini Nano i Meta Llama 2 i Llama 3. Dimensity 9300+ takođe podržava i modele koji rade na uređaju LoRA Fusion i NeuroPilot LoRA Fusion 2.0.

MediaTek je takođe dodao svoju MediaTek Adaptive Gaming Technology (MAGT) za poboljšanu efikasnost energije u podržanim igrama i Network Observation System (NOS) za optimizovanu dualnu mrežnu konkurenciju Wi-Fi/mobilne podatke sa do 10 posto uštede energije. Prvi pametni telefoni sa Dimensity 9300+ čipsetom trebalo bi da budu lansirani kasnije ovog meseca, među kojima su Vivo X100s (13. maj) i iQOO Neo 9S Pro serija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi