Microsoft događaj 21. marta otvara vrata za OLED Surface laptop i Windows 11 AI

Predstojeći Microsoft događaj zakazan za 21. mart zove se „Unapređenje nove ere rada uz Copilot“, a na njemu će kompanija verovatno predstaviti i nove uređaje

Microsoft događaj 21. marta otvara vrata za OLED Surface laptop i Windows 11 AI

Iako digitalni, sledeći Microsoft događaj 21. marta bi osim predstavljanja novih funkcija veštačke inteligencije, na svetlo dana trebalo da donese i nove laptop uređaje koje bi kompanija mogla da brendira kao AI PC računare. Insajderi očekuju da će u pitanju najverovatnie biti Surface Pro i Surface Laptop sledeće generacije sa veštačkom inteligencijom.

To će biti već drugi Windows hardverski događaj bez bivšeg šefa proizvoda i dugogodišnjeg Microsoft predstavnika na ključnim prezentacijama Panosa Panaja koji je prošle godine prešao u Amazon. No, sama kompanija opisuje svoj događaj kao prodor „najnovijih informacija o skaliranju veštačke inteligencije u vašem okruženju uz Copilot, Windows i Surface“.

Mnoštvo insajdera već je objavilo informacije o tome šta sve na događaju možemo očekivati, a u nastavku je pregled glavnih.

OLED Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 biće navodno glavne zvezde događaja, pri čemu će njihovi unapređeni procesori omogućiti „velike perfomanse i efikanost“, u odnosu na prethodnike, pisao je Windows Central. Međutim, portal The Verge ističe da će događaj pokriti samo poslovne i komercijalno usmerene verzije ovih uređaja, sa mnogo suptilnijim unapređenjima od verzija za širu publiku.

Isti portal tvrdi da će verzije za mase sa većim redizajnom uslediti nešto kasnije tokom proleća. U svakom slučaju, nove računare trebalo bi da pokreću i Intel Core Ultra ili Snapdragon X Elite procesori sa NPU jezgrima sledeće generacije namenjenim naprednim AI zadacima. Intel varijante trebalo bi da izađu u aprilu, dok će Arm verzije sa Snapdragon čipom trebalo da budu dostupne na tržištu od juna.

Pod uslovom da su ove informacije tačne, to će ujedno biti i prvi put da Surface Laptop linija podrazumeva uređaje zasnovane na Arm arhitekturi.

U potrošačkim modelima, Surface Pro 10 se navodno prebacuje sa LCD na antirefleksni OLED ekran. On će navodno biti svetliji od ekrana Surface Pro 9 i podržavaće HDR sadržaj. S druge strane, Surface Laptop 6 navodno će uključivati tanje okvire ekrana (sa zaobljenim uglovima) i haptički tačped. Njegova ažurirana selekcija portova navodno će uključivati dva USB-C i jedan USB-A port na levoj strani.

Poslovne verzije navodno će uključivati ugrađeni CAC čitač (Common Access Card) i opcije sa do 64 GB RAM-a. Na događaju ili malo posle njega, novi računare usmereni ka potrošačima trebalo bi da pokrenu i Microsoft push na Windows 11 operativnom sistemu sa veštačkom inteligencijom.

Uz to, oni će navodno biti među prvima koji će uključiti i verziju Copilot AI pomoćnika na samom uređaju. Ostale glasine o AI funkcijama uključuju titl i prevođenje u realnom vremenu, unapređivanje i ujednačavanje brzine kadrova u igrama, ažurirane Windows Studio efekte i funkciju pod nazivom AI Explorer.

Kao što smo ranije već čuli, oba nova računara trebalo bi da uključuju i posebno Copilot dugme na tastaturi. Funkcija AI Explorer će navodno uključivati ugrađenu vremensku liniju koja se može pretraživati korišćenjem prirodnog jezika. Možda slično nezasivnoj aplikaciji Rewind AI za macOS, ova opcija bi mogla da beleži sve što radite i vidite na svom uređaju, omogućavajući vam da to pretražujete uz Copilot asistenta.

To bi vam omogućilo da AI pomoćnika pitate stvari poput: „Nađi mi ono što se tiče dinosaurusa“ i vidite svaki trenutak u istoriji vašeg računara koji se odnosi na to. Naravno, iako zvuči korisno, to bi moglo da bude noćna mora za privatnost ukoliko se ne obradi pravilno. Sve funkcije koje će biti predstavljene na događaju, ne bi trebalo da ostanu ekskluzivne za Surface uređaje, već će se proširiti i na  sve druge koji imaju Windows 11, kroz 24H2 ažuriranje koje očekujemo na jesen.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi